Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stiftelse vill sälja anrikt äldreboende på paradplats i Helsingfors – ”Ännu har vi inget nytt ställe för våra äldre”, säger ordförande

En gammal byggnad med gul fasad.
Bildtext Fastigheten som inhyser äldreboendet Leschehemmet på Villagatan 3 i Helsingfors är inte längre ändamålsenlig.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

Äldreboendet Leschehemmet i Eira i Helsingfors ska sannolikt flytta inom några år. De nuvarande utrymmena är oändamålsenliga, säger stiftelsens ordförande. En detaljplanändring ska göra det möjligt att bygga om fastigheten till bostäder.

– Vi har små utrymmen, vi har kring sju rum som enbart har toalett och ingen dusch. Skulle vi i dag ansöka om ett verksamhetstillstånd av Valvira skulle vi inte få det beviljat, säger Per Westerlund, ordförande för stiftelsen Leschehemmet, som driver äldreboendet.

Ett annat problem är skötarnas utrymmen, berättar Westerlund.

Skötardimensioneringen har ökat under de senaste åren. Leschehemmet har 40 % fler skötare än för tre år sedan, säger han.

Det som är säkert är att vi inte kommer att lägga ner verksamheten innan vi har hittat ett alternativt boende för våra klienter

Per Westerlund, stiftelseordförande

– Det här skapar utmaningar, för vi har inget personalrum för våra arbetstagare. Vi har ändrat om ett pensionärsrum till omklädningsrum för våra anställda.

Helsingfors stadsmiljönämnd godkände på tisdagskvällen en detaljplaneändring, som skulle ändra fastighetens syfte från äldreboende till bostäder.

– Men detaljplaneändringen betyder inte att vår verksamhet kommer att ändras, säger Westerlund.

Stiftelsen ska inte hyra bostäder

Efter detaljplaneändringen blir det möjligt att bygga om äldreboendet till bostäder.

Men att stiftelsen Leschehemmet skulle hyra ut fastigheter kommer inte på fråga, säger Westerlund.

En gammal byggnad med gul fasad.
Bildtext I framtiden är det möjligt att Leschehemmets fastighet blir ett bostadshus, som stiftelsen säljer.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

– Det ingår inte i stiftelsens verksamhet, det är att understöda äldre människor i Helsingfors. Stiftelsens stadgar skulle inte ge tillstånd till den typen av verksamhet.

Att bygga om huset och sälja fastigheten är en möjlighet, säger Westerlund.

– Det kommer att bli aktuellt att sälja fastigheten vid något tillfälle.

”Vill inte lämna pensionärerna i sticket”

Vart ska då äldreboendet flytta? Oklart, säger Westerlund.

– Vi har under en längre tid i styrelsen jobbat med att hitta ett bra sätt att fortsätta vår verksamhet. Det som är säkert är att vi inte kommer att lägga ner verksamheten innan vi har hittat ett alternativt boende för våra klienter.

Vi har inte informerat om något nytt ställe då vi ännu inte har ett ställe

Per Westerlund, stiftelseordförande

Det finns heller ingen tidtabell för flytten.

– Nej. Vi vill sköta saken ansvarsfullt och inte lämna våra pensionärer i sticket. Det kan ske inom kanske ett år, kanske tre år, kanske fem år, säger Westerlund.

Processen har varit i gång sedan innan coronapandemin.

– Vi har haft flera diskussioner men de har inte lett till någonting. Vi har sett på Lappvikens sjukhus och på Gardets lasarett, vi hade diskussioner med Helsingfors stad men konstaterade att de inte kommer att göra en planändring för äldreboende där, säger Westerlund.

När detaljplaneändringsprocessen påbörjades i höstas fick stiftelsen en del frågor om äldreboendets framtid.

– Från anhöriga och från dem som bor hos oss, om vad tanken med förändringen är. Jag svarade dem samma sak som jag svarat dig. Vi har inte informerat om något nytt ställe då vi ännu inte har ett ställe, säger Westerlund.

Diskussion om artikeln