Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Analys: Spelar Orpo teater? Nej, ännu kan han inte vara säker på att få ihop en högerregering

Uppdaterad 26.04.2023 12:36.
Bildmontage. Bild på Samlingspartiets Petteri Orpo, Sannfinländarnas Riikka Purra samt en svartvit bild på redaktör Magnus Swanljung och ett citattecken.
Bildtext Sannfinländarna och Samlingspartiet har förhandlat i kulisserna redan en lång tid, skriver Magnus Swanljung.
Bild: Lehtikuva, Yle (bildmontage: Sarah Lönnqvist)

Petteri Orpos signaler är tydliga: Han vill ha en högerregering. Men han kan inte bjuda in partierna till förhandlingar innan han är säker på att de vill kompromissa, skriver Magnus Swanljung.

Efter att regeringssonderaren Petteri Orpo träffat alla riksdagspartier står det ännu klarare än tidigare: Orpo vill i första hand bilda en högerregering med Sannfinländarna, KD och SFP.

Efter de sista mötena på tisdagen sa Orpo visserligen att alla alternativ innebär svåra kompromisser. Men han upprepade tydligt vad som är viktigast för honom själv: att göra en helomvändning i den ekonomiska politiken och genomdriva tuffa reformer på arbetsmarknaden och i den sociala tryggheten för att öka sysselsättningen.

Ska Orpo hålla sitt viktigaste vallöfte om att anpassa statens finanser med sex miljarder under den här valperioden blir ett samarbete med Socialdemokraterna omöjligt.

Socialdemokraternas ledare Sanna Marin sa efter måndagens möte rakt ut att det inte finns någonting som tyder på att hennes parti skulle kallas till regeringsförhandlingar.

Däremot har förhandlingar i kulisserna förts med Sannfinländarna redan under en längre tid.

Så vad gör han nu? Håller han en konstpaus? Spelar han teater?

Ändå suger Orpo på karamellen. Vilka partier han kallar till regeringsförhandlingar har han lovat berätta i slutet av veckan.

Så vad gör han nu? Håller han alltså en konstpaus? Spelar han teater?

Det vet förstås bara han själv. Men knappast är det så. Det finns goda skäl att tro att Orpo ännu är osäker på om han verkligen får ihop sitt första alternativ.

Alla har problem med Sannfinländarna

I offentligheten har motsättningarna mellan Sannfinländarna och SFP målats ut som det största hindret för en högerregering. I själva verket finns stora motsättningar mellan Sannfinländarna och alla andra potentiella regeringspartier.

Invandringspolitiken är det största problemet. Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra säger att frågan inte är öppen för förhandlingar: Både den humanitära invandringen och arbetskraftsinvandringen ska minska.

De andra partierna som lyssnar intensivt på näringslivet – som ropar efter arbetskraft – kan väl inte köpa det? Och SFP som talar om internationella människorättsavtal och en humanitär människosyn som en knäckfråga?

I fråga om svenskans ställning visar Sannfinländarna kompromissvilja, men kan det verkligen räcka för SFP?

Kan man kompromissa om allt?

Klimatpolitiken kanske man kan komma överens om i regeringsprogrammet, men om tre av partierna verkligen vill nå klimatmålen kommer det att leda till upprepade konflikter under hela valperioden. Liknande problem kan uppstå i EU-politiken.

Hur ska man göra med biståndet, som KD vurmar för lika mycket som SFP? Och ska man låta ännu en valperiod gå utan att lyssna på samernas krav på en ny sametingslag? Listan kan göras hur lång som helst.

Purra talar om vartannat om kompromissvilja och principfasthet: Sannfinländarna går inte in i regeringen om partiet inte får igenom sina krav, säger hon.

Socialdemokraterna måste alltså ännu vara ett alternativ om Orpo alls ska ha ett förhandlingsläge. Möjligen är de ett alternativ först när förhandlingarna kört ihop sig kapitalt. Det är knappast ett läge Orpo efterlyser.

Även om de slutliga kompromisserna görs under själva regeringsförhandlingarna vill Orpo försäkra sig om att han inte bjuder in fel partier.

Under de närmaste dagarna måste han försöka se till att hans förstahandsval verkligen går att förverkliga.

Diskussion om artikeln