Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Övriga Hux-instanser efter kritiken mot Prakticum: ”Vi har olika målgrupper i olika delar av Svenskfinland”

namn på husvägg
Bildtext På Axxells Hux-program i Karis satsar man på utbildning i bland annat vardagskompetenser och studiefärdigheter.
Bild: Yle/Karin Karlsson

Efter kritiken mot Prakticums Hux-utbildning i Helsingfors har Svenska Yle tagit reda på hur konceptet fungerar i övriga delar av landet. I Karis och Jakobstad följer Hux-programmen en annan struktur.

”En total flopp” – så beskriver studerande och föräldrar Prakticums Hux-utbildning i Helsingfors. Utbildningen ersätter tionde klass i och med den förlängda läroplikten. Tanken är att på bästa sätt förbereda elever inför andra stadiet.

Många elever beskriver ändå Prakticums Hux-utbildning som ”ostrukturerad” och ”för självständig”. De upplever inte att de har fått det stöd de hade behövt för att komma vidare.

– Hux-programmet i Helsingfors ser ganska annorlunda ut än många av de övriga Hux-utbildningarna. De flesta eleverna i Helsingfors ser Hux som en motsvarighet till tionde klass. De söker sig dit för att höja sina betyg, berättar Åsa Sjöberg-Backman, som är lärare på Hux-utbildningen på Axxell i Karis.

– Här i Karis har vi inte haft studerande som har haft som mål att höja betyget, utan vi har satsat på en mer vägledande utbildning.

En kvinna står på en stenig strand och ser ut mot horisonten. Hon ser allvarlig ut.

”En total flopp och barnen tar smällen” – det säger föräldrarna om Prakticums Hux-utbildning, som ersätter tionde klass

Prakticums Hux-utbildning är en total flopp, säger en studerande och flera föräldrar. Utbildningen ersätter tionde klass och de andra förberedande utbildningarna inför andra stadiet. Missförstånd om vad Hux handlar om, säger Prakticums rektor.

På Axxell har man kommit bra igång med Hux-programmet. Man har satsat hårt på att förbereda ungdomarna inför det andra stadiet på ett heltäckande sätt. I läroplanen ingår bland annat utbildning inom vardagskompetenser och studiefärdigheter. Dessutom ordnas det en praktikperiod, där ungdomarna får bekanta sig med olika branscher inom arbetslivet. Själva utbildningen består av lektioner i grundläggande ämnen såsom matematik, modersmål och finska.

– Skoldagen börjar klockan nio och slutar där vid halv tretiden, säger Sjöberg-Backman.

– Jag kan tänka mig att det är ett sådant program som föräldrarna i huvudstadsregionen hade tänkt sig. Prakticums Hux-utbildning ser lite annorlunda ut än vår, så det kan hända att kritiken grundar sig i att man inte fått vad man förväntat sig.

Sjöberg-Backman ser många fördelar med Hux. Ungdomarna får tid att mogna efter högstadiet och fundera över vad de vill göra.

Olika målgrupper i olika delar av Svenskfinland

Kristina Kullas-Norrgård, som jobbar med Hux-utbildningen på Optima i Jakobstad, ser lika positivt på saken.

– Ungdomarna får bättre förutsättningar för att klara av en yrkesutbildning. Jag ser Hux som ett år av tillväxt, där ungdomarna förbereder sig inför vuxenlivet.

Eleverna på Optimas utbildning är inte heller ute efter att höja sina betyg. Enligt Kullas-Norrgård söker sig de flesta vidare till yrkesläroanstalter. På frågan om varför Hux inte har fungerat lika bra på Prakticum i Helsingfors svarar hon:

– Jag tror att vi har lite olika målgrupper i olika delar av Svenskfinland. Det handlar helt enkelt om olika slags elever som söker sig till de olika instanserna.