Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Staten satsar ytterligare 54 miljoner i Keliber

Tre män i arbetskläder går omkring på gruvdriftsområde. Snö ligger på marken och en grävmaskin syns i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild från Kelibers område på gränsen mellan Kaustby och Karleby.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Finlands Malmförädling satsar alltmer i Kelibers gruvdrift. Totalt stiger statens ägarandel i gruvbolaget till 20 procent.

År 2025 är det meningen att Keliber ska starta upp produktionen av litiumhydroxid, som bland annat behövs till batterier för eldrivna fordon.

Nu ökar Finlands Malmförädling, som i sin helhet ägs av staten, sin andel i verksamheten och går genom en riktad aktieemission in med ytterligare 53,95 miljoner euro. Sedan tidigare har staten finansierat Kelibers gruvor i Kaustby och anrikningsanläggningen på gränsen till Kaustby och Kronoby med 16,7 miljoner euro.

Samtidigt ökar statens ägarandel i Keliber från 14 till 20 procent. Största ägare i Keliber är fortsättningsvis den sydafrikanska gruvjätten Sibanye-Stillwater.

Nästan 20 års förberedelser ligger vid det här laget bakom litiumprojektet, som kostar omkring 590 miljoner euro.

Keliber förfogar över ett flertal mineralfynd i Mellersta Österbotten. Totalt beräknas uppemot 12,7 miljoner ton malmreserver vara tillgängliga i området.

Det litium som tas upp kommer att anrikas till litiumhydroxid vid fabriken i Karleby. Fabriksbygget startade i år och avsikten är att produktionen rullar igång om två år.

På grund av besvär som inkommit mot miljötillståndet för anrikningsanläggningen har Keliber aviserat att man kan bli tvungna att importera anrikat material för att köra igång produktionen vid fabriken.

Finlands Malmförädling nöjda med sin investering – ett steg vidare i grön omställning

Staten har engagerat sig i Keliber sedan år 2018.

Matti Hietanen, som är vd för Finlands Malmförädling, säger enligt ett pressmeddelande att man på bolaget är mycket nöjda med investeringen.

Sibanye-Stillwater har tidigare löst in övriga aktier i Keliber, som ursprungligen ägdes av framför allt lokala eller regionala investerare.

Samtidigt har litium klassats som kritisk råvara inom EU, både ur ekonomisk synvinkel och med tanke på unionens försörjningsberedskap.

Kelibers gruvprojekt betraktas därför som en garant för den gröna omställningen inom bilindustrin.

– Vi vill verka som ägare på lång sikt och det är viktigt för oss att Keliber behåller sin position både inom den finländska gruvindustrin och som en del i batterivärdekedjan, säger Hietanen.

Den här texten är en översättning av artikeln Valtio sijoittaa 54 miljoonaa euroa lisää Keliberin litiumkaivokseen ja -jalostamoon skriven av Ari Vihanta, Yle Keski-Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.