Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Renoveringen av Villa Biaudet kan bli dyr – författareföreningen hoppas på stöd också från andra instanser

Villa Biaudet i solsken.
Bildtext Villa Biaudet i april 2020. Då var det fortfarande liv i luckan, nu har huset stått tomt i snart ett år i väntan på ett beslut om författarresidensets framtid.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På lördagen röstade Finlands svenska författareförening för att inte sälja författarresidenset Villa Biaudet i Lovisa. Nu måste föreningen i stället renovera huset för att få det i beboeligt skick.

Den hittills sista författaren flyttade ut sommaren 2022. Bland annat finns det en underlig lukt i huset som måste utredas, men det finns också tecken på större besvär med sockeln.

– Vi kommer att göra en ordentlig dränering runt huset. Eftersom det inte funnits tidigare så har det runnit vatten ner i sockeln och vi måste riva upp golven för att kunna se hur mycket det runnit in, säger Johanna Sandberg som är verksamhetsledare på författareföreningen.

Det är också klart att badrummet måste renoveras. Sandberg säger att de är förberedda på att det under renoveringens gång kan hittas mera som behöver åtgärdas.

Porträttbild på Johanna Sandberg.
Bildtext Verksamhetsledare Johanna Sandberg.
Bild: SAMS

– Vi är medvetna om att det är ett gammalt hus och att det inte har gjorts några större jobb där sedan det testamenterades till oss på slutet av 1960-talet.

Den äldre delen av huset är byggt i sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet, efter det har det byggts på vid ett senare skede.

Föreningen är nu på jakt efter entreprenörer som kunde ta sig an projektet, någon som förstår sig på gamla trähus. Sandberg räknar med att det tar åtminstone ett år innan de kan tänkas börja bli klara.

Renoveringssumman har stigit

– På mötet pratade vi om en summa på minimum 150 000 euro, vi är förberedda på att det kan gå till och med det dubbla. Men det är nu de här arbetena måste göras.

Pengarna ska komma från fonden som finns till explicit för Villa Biaudet. Den grundades av makarna Léon Biaudet och Ulla Bjerne som donerade huset till författareföreningen.

– Förutom villan ingick det också en förmögenhet i arvet, som vi har förvaltat, säger Sandberg.

Rött trähus på en gård på en kulle med utsikt över ett trähusområde.
Bildtext Villan ligger i en sluttning med utsikt över stadsdelen Neristan och Lovisaviken. Ingen vet det exakta årtalet då Villa Biaudet har byggts, men den äldsta delen borde vara kring 120 år gammal.
Bild: Milena Hackman / Yle

Under våren då Villa Biaudets öde har diskuterats ganska så öppet, har vissa instanser visat intresse för att stödja författarresidenset. Sandberg säger att de ska ta kontakt med dem på nytt nu när beslutet är fattat.

– Exempelvis Lovisa stad har varit mycket intresserade av att hålla oss kvar i staden och värna om kulturarvet. Vi vill prata med dem och höra hur de vill hjälpa till konkret med att upprätthålla residenset.

Diskussioner har också förts med en del finlandssvenska fonder gällande hur de förhåller sig till att stödja en renovering. Bemötandet har varit blandat.

– Men det som är säkert är att det här inte får påverka författareföreningens övriga verksamhet, säger Johanna Sandberg.

Diskussion om artikeln