Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-status ger breakdancekulturen ett lyft, anser landslagsidrottaren Hugo Sandberg: "Alla har tränat hårt, men nu ska man sikta på en viss tävling”

Uppdaterad 25.04.2023 21:34.
Hugo Sandberg ingår i det finländska breakdancelandslaget.
Bildtext Hugo Sandberg utanför Olympiastadion i Helsingfors. Sandberg ingår i det finländska landslaget i breakdance.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Finlands breakdansare reser världen över i jakt på platser till OS i Paris 2024. Idrottaren Hugo Sandberg och tränaren Dennis Nylund är glada över lyftet som den nya statusen innebär för den växande grenen.

16 herrar och 16 damer får plats i breakdance då sommar-OS går av stapeln i Paris om knappt ett och ett halvt år.

Jämfört med övriga stortävlingar där hundratals tävlare kan ingå, är sållen ytterst smal nu.

OS-statusen har inneburit att en landslagsverksamhet inom grenen har inletts bland annat i Finland.

– Finland var tidigt ute med landslagsverksamheten och såg till att det fanns redskap och träningsutrymmen genast från början. Vi kom snabbt i gång med att tävla och samla poäng, så vi har nog bra chanser att nå platser i OS, slår dansaren Hugo Sandberg fast vid landslagets presskonferens på idrottens kulturcenter Tahto i Helsingfors.

Som i en del andra individuella OS-grenar går också kvalet till breakdance ut på att samla poäng i tävlingar världen över under en längre tidsperiod.

En av utmaningarna som finlandssvenska Sandberg nyligen tampats med är en skada som har dragit ner på poängskörden.

– Och samtidigt måste man kunna balansera sin ekonomi för att kunna resa till tävlingar runtom i världen.

Dans med kultur blir OS-gren

Breakdance gör OS-debut i Paris nästa år. Det är frågan om en gren som arrangörerna fått välja med på programmet.

– OS-statusen kom i viss mån som en överraskning. De flesta dansarna var nog inte förberedda på det. Å andra sidan har kulturen vuxit mycket under de senaste tio åren världen över, säger Sandberg.

– Det finns en viss skepticism inom grenen beträffande hur en stor institution som OS kan föra över allt det kulturella arv som finns i dansen. Jag är optimist och anser att det kulturella arvet kan överföras till en stor institution.

Sandberg nämner några egenskaper som troligen bidragit till att breakdance blivit en OS-gren. Breakdance är en blandning av akrobatik, dans och tävling.

– De flesta som tar den här kulturen på allvar har tränat mycket, oberoende av OS. Men definitivt innebär OS att man måste ta detta på ett större allvar. Träningarna blir mer specifika och man måste sikta på en viss tävling.

Breakdance har börjat inom hiphop-musiken. Tävlingarna i grenen går för det mesta ut på dueller, där vinnaren avancerar.

Grenen har vuxit väldigt mycket

Dennis Nylund är tränare för Annina Tikka, som ses som en av de allra främsta breakdansarna i Finland.

– Det är skoj att dela med mig av mina erfarenheter och följa med hennes satsning på nära håll. Jag är redan så gammal att jag själv inte längre behöver bli stressad över mina prestationer på banan, beskriver Dennis Nylund sin nuvarande roll.

Nylund är veteran i grenen och glad över OS-statusen. Mycket har förändrats sedan han vann VM-guld år 2009.

– På min tid var det väldigt underground och man blev världsmästare om man vann årets största tävling. Numera är det så officiellt att man är världsmästare bara om man vinner den tävlingen som heter VM. Och OS gör det ännu mer officiellt, vilket är bra.

Diskussion om artikeln