Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stabilt Tappara håller undan i finalserien – ett kämpande Pelicans fick ge sig i fjärde matchen

Uppdaterad 25.04.2023 21:04.
Tappara mot Pelicans
Bildtext Kristian Tanus och hans Tappara har grepp om guldet. Lars Bryggman och Pelicans behöver vinna de tre följande matcherna för att nå titeln.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Regerande mästarna Tappara är en seger ifrån ett nytt guld. Laget tog en stabil seger över Pelicans i Lahtis. Nu leder Tappara med 3–1 i matcher och kan avgöra guldet på torsdag i Tammerfors.

Tappara gjorde vad som krävdes i den fjärde finalmatchen i ishockeyligan för herrar.

De regerande mästarna från Tammerfors vann över Pelicans i Lahtis med 3–1. Tappara leder nu med 3–1 i matcher och kan avgöra en ny ligatitel i hemmahallen på torsdag.

Pelicans höll spelmässigt jämna steg i matchen, men Tappara utnyttjade sina lägen framåt och höll samtidigt tätt bakåt.

Tapparas tredje mål underströk detta. Först var Lars Bryggman i Pelicans fri framför målet framspelad av Iikka Kangasniemi, men missade. Tre Tappara-passningar senare var pucken i Pelicans-målet då Valtteri Merelä avslutade från nära håll. Målet var Mereläs åttonde i årets slutspel.

Då Pelicans fick jaga kvittering i powerplay var det Tappara som var närmast målskytte då Ben Thomas kom åt att kontra. Snart fick Pelicans chansen i powerplay igen – men Christian Heljanko i Tappara-målet var orubbad.

– Det var en väldigt tuff match, men målen styr hur spelet blir. Vi höjde oss från förra matchen (förlust med 1–4), där vi spelade en tjänstemannahockey. Nu höjde alla sin nivå. För att skrapa ytterligare en seger måste vi rensa bort på utvsinningarna, sa Christian Heljanko till CMore efter matchen.

I slutminuterna jagade Pelicans kvittering utan målvakt och fick utdelning en gång då Tyler Kelleher fick utdelning.

Det var Pelicans första mål på två finalmatcher hemma i Lahtis

Lehterä fortfarande utan mål i finalerna

Matchen var fem minuter gammal då målskyttet inleddes.

Philip Granath i Tappara dribblade runt i anfallszon och gav pucken till Joni Tuulola vid blålinjen. Tuulola gav en genomskärarpassning till målet, och Ben Thomas kunde lägga in sitt första slutspelsmål i karriären.

– Vi kom bra in i matchen, men efter målet började vi springa under pressen och gjorde det svårt för oss, sa backen Joni Tuulola till CMore i pausen.

I andra perioden stod Tappara för de bästa lägena och det enda målet.

Stjärnan Jori Lehterä kom ensam genom, men sköt i stolpen. Lehterä är fortfarande utan mål i finalserien.

Något senare spelade Lehterä fram till Veli-Matti Savinainen, som slog in tvåan i powerplay utan hinder. Savinainen har stått för tre mål och två målgivande passningar hittills i finalserien.

Den andra perioden bjöd ännu på ett Tappara-mål, som blev bortdömt efter videokoll. Spelet var avblåst då pucken gled i mål och hoppet levde än för Pelicans.

Diskussion om artikeln