Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Att slåss mot IS är som ett blodigt schackspel"

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Iyad El-Baghdadi.
Bildtext Iyad El-Baghdadi.

- Vi spelar ett fult och blodigt parti schack mot den verkliga schackmästaren. Det låter hårt, men det är så vi måste se på kampen mot IS. Det säger demokratiaktivisten Iyad El-Baghdadi.

Han är något av en kändis från arabvåren 2011. Då blev han snabbt ett verkligt fenomen i sociala medier. Hans massiva närvaro på nätet, med ständiga uppdateringar, lästes av tiotusentals följare och spreds över hela världen. Särskilt populära var hans satiriska texter där han med rå humor gick åt de makthavande i de länder där kampen för demokrati pågick.

Trots att El-Baghdadi var noggrann med att inte kritisera sitt hemland, Förenade Arabemiraten, blev han en nagel i ögat för de makthavande, och i april 2014 fängslades han.

Deporterades till Malaysia

Efter 13 dagar i ett fängelse i Abu Dhabi, sattes han på ett plan till Malaysia, som lovat ta emot honom. Till Förenade Arabemiraten skulle han aldrig få återvända. Han deporterades på livstid.

I ett halvt år höll han tyst, i skräck för vad som kunde drabba hans höggravida fru hemma i Arabemiraten. Men hustrun Ammara födde en frisk son och så småningom lyckades även hon ta sig till Malaysia.

Och precis sex månader efter deporteringen tog Iyad bladet från munnen. Han uppträdde på Freedom Forum i Oslo den 22 oktober 2014. Och dagen därefter ansökte han om politisk asyl i Norge.

"IS lever av instabilitet"

Vad var det då han sade?

Jo, att arabvåren inte var över. Att kampen för demokrati kommer att fortsätta. Och att det enda sättet att på riktigt ta kål på extremrörelser som IS, är att arbeta för demokrati på plats och ställe, i de länder som nu styrs av enväldiga despoter.

- Världen måste engagera sig i att reparera Syrien. Inte bara bomba Syrien, utan fixa det. Och fixa Irak. Och Libyen. Överallt där det råder instabilitet frodas IS. IS lever av instabilitet, säger han.

Man kunde ju argumentera att länderna i fråga var bra mycket stabilare då deras enväldiga ledare satt på sin tron och ingen gungade båten. Men det finns ingen bestående lösning utan demokrati, menar El-Baghdadi. I en tweet från september i år skriver han:

- Vi kommer att gå från tyranni till terrorism till inblandning utifrån, tills vi finner vår egen röst och kan bryta den onda cirkeln inifrån.

Förutspådde arabiska vårens följder

Då man bläddrar bakåt i Iyad El-Baghdadis twitterflöde, slås man av hur korrekt han förutspått händelserna då demokratirörelsen under arabiska våren tog fart.

Han har varnat för hurudana proportioner den religiösa extremismen kommer att ta ifall världen inte snabbt reagerar på konflikten i Syrien. Och han har ofta träffat rätt.

"IS är toppstrateger"

Nu, efter terrorattacken i Paris och nedskjutningen av det ryska passagerarplanet, väntar IS på motståndarens nästa drag.

IS vill sätta sin motståndare i en position där han ser ut som en idiot då han reagerar, och som en vekling om han inte gör det, säger El-Baghdadi, och ger ett exempel.

- Koalitionen har hittills dragit sig för att bomba oljedepåer och -transportbilar, för de visste att civilbefolkningen då skulle lida enormt. Det skulle bli många civila skadade och dessutom skulle folk bli utan bränsle när vintern är på kommande. Men de senaste terrorattackerna har nu drivit koalitionen att göra det ändå.

Det här är inget misstag, utan en klar strategi av IS, menar El-Baghdadi.

Folk måste lära sig mera om IS före de drar sina slutsatser om vad som fungerar i kampen mot terrornätverket, säger El-Baghdadi, och tillägger:

- Vi är väldigt överens om att IS är en samling monster, men det att man är ett monster utesluter inte att man är extremt intelligent ur ett strategiskt perspektiv. IS är toppstrateger.

IS måste bekämpas på flera plan

Trots att läget, särskilt i Syrien, ser mörkt ut, ser Iyad El-Baghdadi mera optimistiskt på situationen nu än han gjort på många år. Makabert nog, har det med upptrappningen av terrorism att göra. Man har inte tagit IS på tillräckligt stort allvar tidigare, men nu gör man det.

Jag har sett världen upprepa samma mönster i sin kamp mot IS, samma lösningar, som helt enkelt inte fungerar utan bara gör problemet värre, säger han, och avser bombningar från luften lite här och var.

- Men nu finns det en riktig politisk vilja att ta till åtgärder som fungerar, i stället för att bara göra det som känns bra i stunden.

Och vad är det då som fungerar?

- Det finns inga politiskt korrekta lösningar, och någon kommer alltid att bli sur. Men jag tycker att politiker nu har mognat i den här frågan och insett att IS är ett riktigt allvarligt hot som inte kan bekämpas enbart militärt, säger El-Baghdadi.

- Nu måste vi samtidigt ingripa politiskt, socialt och militärt. Vi måste göra saker som inte blir särskilt populära i vissa kretsar, och det är utmaningen just nu.

Att han avser att vi bör stöda demokratiprocesser i Mellanöstern i stället för att stöda despoter säger han inte klart ut.

I OBS debatt torsdagen den 19.11 kl 19.55 diskuteras terrorism