Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska staten tar över Fortums tillgångar i landet – energiprofessor: Sannolikt går man miste om investeringar på fem miljarder

Uppdaterad 26.04.2023 10:15.
En kolagebild med Putin, Rysslands flagga och en Fortumlogo.
Bildtext Vladimir Putin undertecknade ett dekret om att överta utländska företags egendom i Ryssland.
Bild: AOP, Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat ett dekret som innebär att Ryssland tillfälligt kan ta över utländska företags tillgångar. I dekretet framgår det att finländska Fortum och tyska Uniper påverkas.

I dekretet, som Putin undertecknade på tisdagskvällen, framgår det att Fortums ryska tillgångar redan tillfälligt har tagits över. Också Unipers lokala tillgångar uppges ha tagits över.

Tillgångarna uppges ha tagits över av Rosimusjtjestvo, alltså den federala byrån för förvaltning av statlig egendom. Enligt Fortum är det tillsvidare oklart hur åtgärden påverkar affärsverksamheten.

Både den ryska nyhetsbyrån Tass och nyhetsbyrån Reuters rapporterar om dekretet, som också är publicerat på Kremls hemsida.

Det handlar om en motsanktion: egendomen övertas i de fall där ryska företags egendom har övertagits utomlands, heter det. I praktiken är det alltså ett sätt för Ryssland att ge igen i fall där västländer belagt ryska företag med sanktioner.

Både Fortum och Uniper är stora energiaktörer i Ryssland.

– Energiinfrastrukturen är väldigt kritisk för Ryssland. Man vill försäkra att den är i ryska händer, konstaterar energiprofessor Peter Lund vid Aalto-universitetet.

”Företagen har varit förberedda”

För företagens del innebär dekretet stora ekonomiska förluster. Enligt Peter Lund har Fortum investerat i stora gaskraftverk, förbättrat äldre kraftverk och investerat i vindkraft med en kapacitet på över 1 000 megawatt i Ryssland. Dessa investeringar kommer man nu sannolikt att förlora.

– Fortum har investerat över fem miljarder i Ryssland, och nu ser det ut som att man förlorar de pengarna. Om man lägger till Uniperförlusterna har Fortum blivit av med tio miljarder på bara några år.

I och med dekretet har den ryska staten nu full kontroll över energibolagens aktiviteter i Ryssland.

– Fortum kan inte fatta några beslut längre, till exempel kan man inte dra sig ur Ryssland genom en försäljning av verksamheten.

Peter Lund teknillisen fysiikan professori Aalto yliopistosta
Bildtext Peter Lund är energiprofessor vid Aalto universitetet.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Han tror ändå inte att Fortums dagliga aktiviteter utanför Ryssland påverkas. Båda företagen verkar dessutom ha förberett sig på vad som komma skall.

– Till exempel har Uniper lagt värdet på en euro på sina verksamheter i Ryssland, så sannolikt har båda företagen varit förberedda på att utvecklingen går i den här riktningen, säger Peter Lund.

Försäljningsprocess i dödläge

Fortum har försökt avveckla sin verksamhet i Ryssland, men försöken att göra sig av med de ryska enheterna har hittills inte lyckats.

I februari sa Fortum att avvecklandet kommer att ta mer tid.

I augusti 2022 uppgav Fortums vd Markus Rauramo att man var i slutskedet av försäljningsprocessen, men affären hamnade i dödläge.

Det här eftersom Ryssland slagit fast att ”ovänliga” länder, som man kallar dem som infört sanktioner mot Ryssland på grund av den ryska invasionen av Ukraina, inte får sälja tillgångar utan godkännande från en särskild kommission. I en del fall måste affärerna rentav godkännas av presidenten.

Fortum och Uniper har sammanlagt tolv kraftverk i Ryssland. Fortum sålde Uniper till tyska staten i december i fjol.

Putin undertecknade dekretet dagen efter att en av Rysslands största banker VTB:s vd Andrei Kostin sa att Ryssland borde beslagta utländska företags tillgångar i Ryssland.

Företagen kunde få tillbaka tillgångarna när sanktionerna mot Ryssland hävs, menade han och nämnde Fortum som exempel.

Källa: Reuters