Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles enkät: Antti Lindtman överlägsen i ordförandekampen, hälften av SDP:s påverkare vill gå i opposition

SDP:s ordförande Sanna Marin står lite i skymundan bredvid Antti Lindtman.
Bildtext Lindtman är så populär som följande ordförande att SDP tros ha svårt att locka med andra kandidater i kampen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nästan hälften av SDP:s påverkare anser att det är Sannfinländarnas tur att bära ansvar och att SDP därför bör vara i opposition. Enkäten visar också att riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman är klar favorit som ny partiordförande.

Regeringsförhandlingarna går heta för närvarande och den största frågan är vem regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) bildar följande regering med.

– Nu är det Sannfinländarnas tur att ta ansvar och påvisa hur funktionsduglig deras politik är. Det är bra för väljarna att se att invandring och utvecklingsbistånd inte är någon magisk vägg med vilken man löser alla välfärdsstatens finansieringsproblem, svarar en av påverkarna.

Ungefär en tredjedel av dem som svarat på Yle Uutisets enkät stöder däremot tanken på regeringsmedverkan och lyfter fram ansvaret gentemot väljarna.

Grafen visar att flera SDP-påverkare säger nej än ja till regeringsmedverkan-

– Utgångsmässigt bör man alltid eftersträva det att man axlar ansvar. Om folk röstar på SDP för att det inte ska bli en högerregering pålägger det oss ett visst ansvar. Programmet avgör, förstås, och alla parter måste komma emot lite, svarar en annan påverkare.

En dryg femtedel har ännu inte kunnat slå fast sin ståndpunkt i frågan. Många vill först se från vilket utgångsläge regeringsbildningen startar.

– Det beror på hur regeringssonderaren ser på SDP:s knäckfrågor. Vi är inte redo att gå med i en regering som skär ner på vård och omsorg, utbildning och socialskydd. Vi är inte heller redo att backa i frågan om klimatmålen, svarar en påverkare.

De flesta vill bibehålla den ekonomiska linjen

En klar majoritet av SDP:s påverkare anser att partiet inte behöver ändra på sitt ekonomiska tänk utan bör fortsätta på den nuvarande linjen även om partiet byter ordförande.

Snäppet under 15 procent skulle förskjuta SDP:s ekonomiska kurs mer mot höger. Ett par procent vill ha en kursändring mot vänster.

Få vill ändra SDP:s ekonomiska linje.

Yle sände frågor till 175 socialdemokratiska påverkare under tredje veckan i april. 94 av dem svarade.

Frågorna sändes till riksdagsledamöter, EU-parlamentariker, kretsordföranden samt ledamöter och suppleanter i partistyrelsen och -fullmäktige.

Lindtman överlägsen favorit

Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman är storfavorit som följande ordförande efter Sanna Marin bland de socialdemokratiska partipåverkarna.

Fler än åtta av tio påverkare uppgav att de vill se Lindtman på ordförandeposten.

– Antti är en samlande kraft. Han har en tydlig och realistisk politisk linje. Han är också lysande bra på att uppträda och han klarar sig utmärkt i offentligheten. Jag tror att partiet har en strålande chans att försöka bli Finlands största parti igen, svarar en person.

En överväldigande majoritet vill se Antti Lindtman som ordförande.

Lindtmans popularitet är så solid att partiet kan ha svårt att locka utmanare med i kampen om ordförandeposten. Utmanarna borde anmäla sitt intresse senast i början av maj för att hinna med i medlemsomröstningen.

Ministrarna Timo Harakka, Krista Kiuru, Ville Skinnari och Tytti Tuppurainen har meddelat att de överväger att kandidera. Tuppurainen och Kiuru är partifolkets näst populäraste kandidater.

Enligt Yles uppgifter har åtminstone Tuppurainens anhängare uppvisat aktivitet både visavi den eventuella kandidaten själv och partifolket.

Kandidatur i medlemsvalet förutsätter stöd av tio partiavdelningar eller en valmansförening bestående av 250 personer.

Texten är en något förkortad version av Yle Uutisets artikel Ylen kysely: Lähes puolet demarivaikuttajista veisi puolueensa oppositioon – ”Nyt on perussuomalaisten aika ottaa vastuuta” av Hannu Tikkala.