Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gurkan och kaffet har blivit billigare, men kycklingfilén dyrare i Svenska Yles matkorg – så här har matpriserna förändrats på ett år

Uppdaterad 04.05.2023 13:22.
Svenska Yles matkorg innehåller bland annat makaroner, gurka, bacon och rapsolja. Bild och video: Sara Silvennoinen

Matpriserna i Finland har skenat iväg under det senaste året, men nu blir en del produkter, exempelvis gurkan, billigare igen. Svenska Yle har följt med hur priset på finländarnas mest köpta varor förändrats under ett års tid.

Svenska Yles matkasse innehåller ett urval av de mest sålda och populäraste livsmedlen i hela landet i S- och K-gruppen – från maj i fjol till maj i år.

Enligt affärskedjornas uppgifter köper finländarna gärna inhemska färskvaror såsom grönsaker, bröd, mejeriprodukter och kött.

Inhemska tomater, gurka och potatis är i topp när det gäller mest köpta grönsaker, medan banan är den frukt det säljs mest av.

Lättmjölk, gräddost och ägg är populära livsmedel som finländarna gärna plockar i sina matkorgar. Bland köttprodukterna är det nötköttfärs, bacon, strimlad kycklingfilé och länkkorv som vi köper mest av.

I brödhyllan är det rågbrödet som är den stora favoriten. Vi föredrar finskrostat kaffe, medan makaroni är den mest populära pastasorten.

I dag köper finländarna i stort sett samma mat som de gjorde för ett år sedan, visar mataffärernas statistik. Men nu väljer kunderna istället lågprisalternativen för bland annat ägg, mjölk, ost och strimlad kycklingfilé.

Listan visar prisjämförelsen för 15 populära varor under det senaste året. Klicka på pilen för en mer detaljerad inblick i prisutvecklingen.

Spannmålsprodukterna har ökat mest i pris

Svenska Yles matkorg kostar nu 47,62 euro jämfört med 45,26 euro i maj förra året. Det innebär att matkorgen har på ett år blivit drygt 5 procent, eller 2,36 euro, dyrare. Jämförelsen grundar sig på medelpriset för varorna hos S- och K-gruppen.

I matkorgen finns varor från följande produktgrupper: frukt och grönt, spannmål, kött samt mejeri och ägg. Kategorin övrigt innehåller kaffe och rapsolja.

Enligt prisjämförelsen har spannmålsprodukterna, rågbrödet och makaronerna, ökat mest i pris av alla produktgrupper, med nästan 20 procent.

Köttprodukterna i matkorgen har blivit 10 procent dyrare. Bland enskilda köttprodukter är det främst priset på strimlad kycklingfilé som sprungit iväg under det senaste året.

Kycklingfilén är nästan 22 procent dyrare nu än för ett år sedan, vilket beror framför allt på höjda foderkostnader.

Mejeriprodukter, såsom ost och mjölk, har också blivit dyrare, med en ökning på drygt 10 procent respektive 20 procent.

Klicka på cirkeln för att se vilka varor som finns i de olika produktgrupperna.

De inhemska grönsakerna blir billigare igen

I april vände prisökningstrenden för vissa grönsaker, såsom gurka och tomat, vilket har påverkat totalvärdet på Svenska Yles matkorg.

I mars kostade gurkan ännu 4,89 per kilo, i april 1,64 och nu 1,49. Tomaternas pris är också på väg neråt, men inte lika snabbt som gurkans.

Till skillnad från gurkan som blivit billigare, är tomaten nu över 30 procent dyrare än samma tid förra året. Orsaken ligger i utbudet och efterfrågan av grönsakerna, förklarar Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Närpes Grönsaker.

– Efterfrågan på gurka är ganska normal för årstiden, men utbudet har varit större än vad det brukar vara. För tomatens del är efterfrågan för tillfället större än utbudet, säger Lundström.

Ett linjediagram om prisutvecklingen för tomater och gurka.

Det mindre utbudet på tomat hänger delvis ihop med den gångna vinterns energikris som skjutit fram odlingen.

– Många producenter valde att inte odla i vintras, när energipriserna var vansinnigt höga. De arealer som skulle ha varit i produktion i då, är istället i full produktion nu.

Det har också varit en trögare säsongstart än vanligt.

– Det finns tomat på plantorna, men de har inte mognat så bra på grund av en långdragen vinter med lite sol och kyligt väder. Det är på gång, och priserna kommer att komma ner under maj månad.

Att jämföra grönsaker på årsnivå kan vara besvärligt, eftersom odlingsförutsättningarna varierar från år till år, påminner Lundström.

Förutom de inhemska säsonggrönsakerna, har även kaffe och bananer blivit förmånligare.

Vasabor om matpriserna: "De har blivit betydligt dyrare" - Spela upp på Arenan

När slutar priserna stiga?

Enligt Pellervo forskningsinstitut PTT kommer maten att bli 7,5 procent dyrare i år, vilket är betydligt mindre än i fjol. Förra året steg priserna på mat med 10,5 procent.

Matpriserna har stigit med över 16 procent på ett år, enligt statistikcentralen. Men nu har inflationen sjunkit och priset på el och bränsle har redan blivit mindre.

Enligt Juha Buerling-Pomoell, generalsekreterare för Konsumentförbundet, borde det här snart synas i matpriserna.

– Logiskt sett borde matpriserna gå neråt, eftersom energi- och logistikkostnaderna har gjort det.

Beurling-Pomoell betonar att konsumenterna har möjlighet att påverka matpriserna genom sina inköpsval.

– Konsumenterna kan påskynda nedgången av priserna genom att lämna de dyrare produkterna kvar i hyllorna. När butikskedjorna märker att de inte går åt, och det är ekonomiskt möjligt för dem att sänka priserna, stävjas inflationen, säger Beurling-Pomoell.

Att inflationen bromsar in betyder inte att maten blir billigare, utan att prishöjningen stabiliseras.

– Att matpriserna skulle gå över till minussidan tror jag inte kommer att hända på en lång stund, säger han.

Diskussion om artikeln