Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förundersökningen i Vastaamofallet blir klar senast i oktober – polisen väntar fortfarande på tusentals polisanmälningar

Uppdaterad 26.04.2023 13:55.
Keskusrikospoliisin tiedoitustilaisuus Psykoterapiakeskus Vastaamon liittyvän esitutkinta- ja oikeusprosessin etenemisestä asianomistajien osalta 26. huhtikuuta. 
Bildtext Centralkriminalpolisen anordnade en presskonferens på onsdagen. Det centrala budskapet var att hjälp finns att få för de drabbade.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Förundersökningen i härvan kring dataintrånget mot terapicentret Vastaamo fortskrider i och med att man grep den misstänkte Aleksanteri Kivimäki. Åtal mot Kivimäki väcks senast den 18 oktober i år.

För ungefär fem år sedan utsattes det finländska terapicentret Vastaamo för dataintrång, vilket ledde till den aktuella brottshärvan. Ungefär 33 000 personer drabbades av läckan, för vilken en misstänkt gärningsperson har gripits.

Antalet brottsoffer är det största i ett enskilt fall i Finlands kriminalhistoria.

Den 25-årige Aleksanteri Kivimäki greps i Frankrike i början av februari i år. Kivimäki fördes till ett finländskt häkte. Han misstänks för grovt dataintrång, grov spridning av information som kränker privatlivet och försök till grov utpressning.

Brottsofferjourens stöd till offren

  • Krishjälp och råd på svenska må–fre kl. 12–14 (på finska 9–20)

  • Chat öppen må–fre 9–15 på brottsofferjourens hemsida, där det också publicerats övrig info för de drabbade.

Källa: Brottsofferjouren Riku

Förundersökningen ska vara klar i oktober

Nu meddelar Centralkriminalpolisen CKP att de som fallit offer för läckan får tid på sig att lämna in en polisanmälan till den 31 maj. Åtal mot Kivimäki ska väckas senast den 18 oktober i år.

– Om polisanmälan inte har anlänt före det utsatta datumet så kan vi inte garantera att anmälan hinner med i åtalet, säger CKP:s kriminalkommissarie Marko Leponen.

Hittills har ungefär 24 000 personer gjort en anmälan och 8 600 har delgivit ett uttalande. Brottsofferjouren Riku rekommenderar att de drabbade även lämnar in ett uttalande på eget initiativ. På så sätt kan man vara säker på att rättsprocessen fortskrider för sin egen del.

Förundersökningen har pågått sedan hösten 2020. Vad gäller bolaget Vastaamo har en förundersökning redan lett till en dom. I april dömde Helsingfors tingsrätt bolagets tidigare vd till tre månader villkorligt fängelse.

Tidslinje

2018, november – Vastaamo utsätts för dataintrång.

2020, september – De läckta uppgifterna används för utpressning med hot om att uppgifterna publiceras.

2020, oktober – Efter misslyckade utpressningsförsök riktar sig gärningspersonen mot de enskilda personerna som drabbats.

2022, oktober – Kivimäki kallas till förhör, men är frånvarande.

2023, februari – Kivimäki grips i Frankrike och utlämnas till Finland efter ungefär tre veckor.

2023, maj – Sista dagen att lämna in en polisanmälan är den 31 maj.

2023, oktober – Polisen färdigställer förundersökningen senast i oktober. Åtal väcks mot Kivimäki senast den 18 oktober.

Källa: CKP

Uppdaterad 12:49 med rekommendationen till offren att lämna in ett uttalande.