Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrika backar plötsligt och vill inte lämna krigsförbrytardomstolen ICC – och Putins besök kan bli problematiskt

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.
Bildtext Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.
Bild: Lehtikuva

ICC har utfärdat en arresteringsorder riktad mot Rysslands president Vladimir Putin för brott mot mänskligheten. Det betyder att Putin kan gripas i ett land som är anslutet till ICC.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har skapat förvirring eftersom han först meddelade att det styrande partiet, Afrikanska nationalkongressen ANC, vill att landet ska lämna den internationella brottmålsdomstolen (ICC). Han hänvisade då till att domstolen – som han uttryckte det – har behandlat vissa länder orättvist.

I samband med president Sauli Niinistös besök i Sydafrika sa Ramaphosa felaktigt till en journalist att ”ANC har tagit beslutet att det är förståndigt av Sydafrika att dra sig ur ICC”. Ramaphosa bekräftade också senare felaktigt sitt uttalande.

Sent på tisdag kväll meddelade dock Ramaphosas kansli att det handlade om ett ”kommunikationsfel” från ANC:s sida. Presidenten klargjorde att Sydafrika förblir inom ICC.

Kaajal Ramjathan-Keogh, en sydafrikansk advokat och chef för Afrikaprogrammet för ICC konstaterar på Twitter att det ser ut som om Sydafrika kvarstår inom ICC men påpekar att även om Sydafrika skulle besluta att lämna ICC skulle landet fortfarande vara bundet av sina medlemsförpliktelser, inklusive verkställande av arresteringsorder i 12 månader efter det att det meddelats om utträde.

Rysslands president Putin inbjuden till möte i Sydafrika – och borde gripas enligt ICC:s arresteringsorder

ICC utfärdade i mars en arresteringsorder riktad mot Rysslands president Vladimir Putin för brott mot mänskligheten under hans krig mot Ukraina. Putin ses som skyldig till olagligt bortförande av ukrainska barn från Ukraina till Ryssland.

Enligt stadgan för ICC har länder en rättslig skyldighet att arrestera alla som efterfrågas av tribunalen.

Sydafrika är värd för toppmötet för Bric-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika i augusti, och som ICC-medlem är Sydafrika skyldigt att gripa Rysslands president Vladimir Putin om han deltar i toppmötet.

Frågan är om Sydafrika skulle arrestera Putin. Enligt president Ramaphosa är den frågan ”under övervägande”, men ANC:s generalsekreterare Fikile Mbalula har sagt att ”Putin kan komma till det här landet när som helst”.

Banden mellan Ryssland och Sydafrika historiskt starka

Sydafrika har nära band till Ryssland. Relationerna går tillbaka flera årtionden till den period då Ryssland stödde ANC:s kamp mot apartheid.

Sydafrika har vägrat att fördöma den ryska invasionen i Ukraina trots att Ryssland till stor del isolerats på den internationella scenen. Sydafrika vill förbli neutralt och säger sig föredra en dialog för att få ett slut på kriget i Ukraina.

President Ramaphosa har flera gånger sagt att han talat med Putin och att han tydligt framfört sitt budskap om att det måste förhandlas.

Presidenterna Sauli Niinistö och Cyril Ramaphosa.
Bildtext Presidenterna Sauli Niinistö och Cyril Ramaphosa under en presskonferens 25.4.2023 i Pretoria.
Bild: Lehtikuva

Ramaphosa, som förra året anklagade Nato för kriget i Ukraina, sa ändå under president Niinistös tredagarsbesök i Sydafrika att han respekterar Finlands beslut att gå med i militäralliansen.

Sydafrika har anklagat ICC för dubbelmoral

Sydafrikas regering har länge anklagat ICC-domstolen för dubbelmoral. År 2015 sa landets dåvarande president Jacob Zuma att Sydafrika planerade att dra sig ur den internationella brottmålsdomstolen, och hävdade att domstolen var partisk. Enligt Zuma såg det ut som om domstolen var avsedd bara för Afrika.

Flera andra afrikanska länder – till exempel Burundi och Gambia – har uttryckt oro över att den Haagbaserade domstolens fokus har legat på den afrikanska kontinenten snarare än någon annanstans i världen. Uganda har flera gånger hävdat att domstolen är oduglig – trots att landet självt bett om att få krigsbrott i Uganda granskade.

De länder som visat intresse för att lämna ICC har dock mången gång haft ledare som inte beaktat rättvisa och mänskliga rättigheter till fullo.

Samtidigt har Sydafrika arbetat för grundandet av en afrikansk domstol för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Sydafrika försökte lämna ICC 2016

Sydafrika inledde 2016 ett förfarande i syfte att lämna ICC efter en tvist om huruvida den tidigare sudanesiske presidenten Omar al-Bashir skulle arresteras. al-Bashir besökte ett afrikanskt toppmöte i Sydafrika samtidigt som han stod åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten.

Sydafrika vägrade då att gripa al-Bashir, trots att ICC hade utfärdat en arresteringsorder för honom. President Jacob Zuma valde att inte överlämna honom till ICC med hänvisning till statsöverhuvuds immunitet.

Det kontroversiella beslutet att dra sig ur ICC återkallades dock när en nationell domstol i Sydafrika ansåg att ett sådant drag skulle ha stridit mot grundlagen.

Internationella brottmålsdomstolen i Haag utreder endast folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser
Bildtext Internationella brottmålsdomstolen i Haag utreder folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.
Bild: EPA/MARTIJN

Internationella brottmålsdomstolen / International Criminal Court (ICC) i Haag

  • Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, eller från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

  • USA har opponerat sig mot dessa regler som möjliggör att amerikanska soldater kan dömas utomlands utan den amerikanska regeringens samtycke. USA har därför inte anslutit sig till domstolssystemet.

  • Att domstolen har stöd av många länder beror till stor del på att ICC ska komplettera nationella domstolar och användas bara då dessa inte fungerar.

  • Fram till april 2022 hade 39 personer åtalats för krigsförbrytelser och/eller brott mot mänskligheten begångna i Kongo (Kinshasa), Uganda, Kenya, Sudan (Darfur), Centralafrikanska republiken, Elfenbenskusten, Libyen och Mali.

    Källa: Nationalencyklopedin

Källor: BBC, AFP, The Guardian