Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten ökar i Österbotten – men snart minskar antalet permitterade i växthusbranschen

Tomater i växthus.
Bildtext Nästa gång borde sysselsättningsstatistiken visa färre permitterade i Sydösterbotten, då fler växthusarbetare har fått återgå till sina jobb under april.
Bild: Matti Myller / Yle

Fler går nu utan jobb i Österbotten och Mellersta Österbotten jämfört med situationen för ett år sedan. Endast i Vasaregionen är sysselsättningsläget bättre.

I landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten fanns det sammanlagt 7 020 arbetslösa arbetssökande i slutet av mars. Det är 459 personer eller 7 procent fler än för ett år sedan. Jämför man med månaden innan, alltså februari, så är det 260 fler arbetslösa.

Arbetslöshetsgraden var fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland, 6,2 procent. Motsvarande andel i hela landet var 9,6 procent.

Det skriver Österbottens NTM-central i ett pressmeddelande.

Ur statistiken framgår också att antalet heltidspermitterade i mars var 852. Det är 267 fler än för ett år sedan. Procentuellt handlar det om en ökning med hela 45,6 procent. Det är framför allt i Sydösterbotten man dras med många permitteringar. Det säger Mika Palosaari, som är direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå.

– Jämfört med året innan är antalet permitteringar fortfarande stort på grund av växthussituationen, även om många permitteringar avslutas i april, säger Palosaari enligt pressmeddelandet.

Bättre bara i Vasaregionen

Det finns en del märkbara regionala skillnader i sysselsättningsstatistiken.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade nämligen i en av fem ekonomiska regioner i Österbotten och Mellersta Österbotten.

Jämfört med året innan minskade arbetslösheten endast i Vasa ekonomiska region med 77 personer, vilket är en minskning med 2 procent.

Antalet arbetslösa ökade i Sydösterbotten med 165 personer, vilket är en ökning med 57 procent. I Jakobstadsregionen ökade antalet arbetslösa med 137 personer, vilket är en ökning med 15 procent.

I Karleby ekonomiska region ökade antalet arbetslösa med 182 personer, eller 10 procent. I Kaustby ekonomiska region ökade antalet arbetslösa med 52 personer eller 13 procent.

Av de ekonomiska regionerna var det ändå Jakobstadsregionen som hade den lägsta arbetslöshetsgraden, eller 4,6 procent.

Samtidigt minskade antalet lediga arbetsplatser i området. I mars fanns det 846 färre nya lediga arbetsplatser än för ett år sedan. Det är en minskning med drygt 22 procent.