Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Riksbank höjer kronans styrränta: ”Inflationen är fortfarande alldeles för hög”

Svenska kronor
Bildtext Sverige är ett av de få EU länder som kontrollerar sin egen penningpolitik.
Bild: Riksbanken i Sverige

Sveriges Riksbank meddelade i dag en höjning på 50 punkter. Enligt riksbankens prognoser lär den svenska styrräntan, nu på 3,5 procent, inte bli mycket högre än så.

Svenska riksbankschefen Erik Thedéen kom med ett väntat budskap för den svenska kronans penningpolitik på onsdagen. Den svenska styrräntan höjs med en halv procentenhet och blir 3,5 procent den 3 maj.

I och med höjningen blir den svenska räntan något högre än Europeiska centralbanken ECB:s ränta på 3 procent, men lägre än den amerikanska Fed-räntan som i mars höjdes till intervallet 4,75–5,00 procent.

– Vi gör det som krävs för att få ned inflationen. Det är vårt huvudfokus, säger Thedéen på Riksbankens presskonferens.

Inflationen på årsnivå i Sverige var 10,6 procent i mars, räknat enligt konsumentprisindex. Motsvarande tal i Finland var något lägre, 7,9 procent.

Toppen kan snart vara nådd

Enligt Thedéen kan det ändå vara frågan om den sista stora höjningen för den här gången. Enligt Riksbankens prognos normaliseras inflationen i Sverige redan i år på grund av sjunkande energipriser, vilket skulle innebära att räntan inte längre behöver höjas.

Inflationsmålet för Riksbanken är det samma som för eurozonen och USA:s centralbank, två procent.

Också den svenska kronans värde är central för centralbankens penningpolitik.

– Kronan har försvagats med tio procent de senaste åren. Det här är inte bra. Det påverkar inflationen i fel riktning, säger Thedéen som önskar att den högre räntan skulle stärka den svenska kronan på sikt.

Växelkursen mellan den svenska kronan och euron är i dag 11,42 kronor per euro.

Källor: Sveriges Riksbank, DI, SVT