Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dance Brothers är Finlands första Netflixserie – bryter med typiskt nordiskt format

Sakari (Samuel Kujala) och Roni (Roderick Kabanga) står mittemot varandra och lutar huvudena mot varandra. De har silvergår kostymer på sig och står på en stor scen.
Bildtext De dansande bröderna Roni (Roderick Kabanga) och Sakari (Samuel Kujala).
Bild: Hayley Le / Endemol Shine Finland

Dance Brothers är en inhemsk serie i tio delar. Seriens skapare och producent Max Malka berättar att hon alltid älskat då man kombinerar dans och drama i filmer som Billy Elliot, Footloose, Flashdance, Magic Mike eller Step Up.

– Jag tror att Netflix blev överraskade över att bli erbjudna en serie om två dansande bröder. Det här är inte det man vanligen ser från de nordiska länderna, säger seriens skapare Max Malka då jag frågar henne varför hon tror att just Dance Brothers blev den första inhemska Netflix-serien.

Dance Brothers är trots det engelska namnet en serie på finska som handlar om två bröder Roni (Roderick Kabanga) och Sakari (Samuel Kujala) som försöker slå igenom som professionella dansare men som tvingas öppna en undergroundklubb för att kunna försörja sig.

Roni (Roderick Kabanga) och Sakari (Samuel Kujala) dansar mittemot varandra, runtom dem står en massa människor och hejar på dem.
Bildtext Sakari (Samuel Kujala) och Roni (Roderick Kabanga) utmanar varandra i en dansbattle på klubben.
Bild: Netflix

Klubben blir en succé men den framgången blir i sin tur ett hinder för att helhjärtat kunna träna för att slå igenom på den moderna dansscenen. Och efterhand visar det sig också att bröderna kanske vill lite olika saker i livet.

Malka har alltid gillat filmer och serier som kombinerar dans och drama.

– Jag funderade länge om och när någon gör något liknande i Finland. Tills jag inte längre orkade vänta och själv satte igång. Dessutom var jag intresserad av teman som manlig vänskap och syskonskap.

Roni (Roderick Kabanga) och Viima (Lauri Lohi) i närbild då de står mittemot varandra och lutar huvuden mot varandra.
Bildtext Roni (Roderick Kabanga) är ambitiös och har stora planer men ser kanske inte alltid dem som vill hjälpa, som Viima (Lauri Lohi).
Bild: Hayley Le / Endemol Shine Finland

En trångsynt värld

Ett spår i serien handlar om hur svårt det är för bröderna att få in en fot i den professionella dansvärlden i Finland.

Målet för Sakari och Roni är att skapa en egen dansgrupp och få uppträda på en prestigefylld festival för modern dans. Men de möter ideligen på fördomar och förringande kommentarer. Det finns få som tror på bröderna eller är villiga att ge dem en chans.

Då jag frågar Malka om hon upplevt samma inom film- och tv-världen är hon tyst i några sekunder innan hon svarar.

– Jag tror att många konstfält, oberoende av art, har en etablerad och allmänt accepterad inre krets. De som är nya och som vill göra saker och ting på ett nytt sätt eller från en annan vinkel eller som gått i andra skolor än de traditionella kan säkert känna igen sig. Det är svårt om du utmanar eller bryter mot normer eller dem som har makt.

Närbild på en skrattande Max Malka i solskenet.
Bildtext Max Malka har bland annat producerat filmen Aurora och tv-serien Nörtti: Dragonslayer 666.
Bild: Arsen Sarkisiants

Tre månaders dansträning

Dans är en central del av serien, här finns både modern dans och Street Dance.

För Malka var det viktigt att dansen är en organisk del av själva storyn, man dansar på klubben, man övar dans för olika auditions eller för uppträdanden och man pratar om dans. Men lika viktigt var det att skådespelarna är trovärdiga som dansare.

– De ansträngde verkligen sina kroppar till det yttersta. Innan inspelningen startade tränade de dagligen i över tre månader.

Serien har också två koreografer, Sanaz Hassani och Ima Iduozee. Båda två jobbade intensivt med att skapa de olika koreografierna i samarbete med hela arbetsgruppen.

Ima Iduozee och Sanaz Hassani står bredvid Max Malka, de ser alla rakt in i kameran och ler.
Bildtext Koreograferna Ima Iduozee och Sanaz Hassani tillsammans med Max Malka.
Bild: Arsen Sarkisiants

Iduozee berättar att det som syns i serien bara är toppen av isberget, då man för varje dans alltid gjorde en hel koreografi men i slutprodukten syns bara olika delar av dansen.

Hassani och Iduozee tränade också upp skådespelarna så danstekniken, koreografin och de olika karaktärernas rörelsemönster blev rätt.

Netflix + Yle = sant

Dance Brothers är den första inhemska serien som Netflix beställt och som också får en internationell spridning på streamingtjänsten. Samtidigt är det också en samproduktion med Yle.

För Malka betydde det här samarbetet mer resurser.

– Finland är en liten marknad och storleken på budgeten för film eller tv-produktioner brukar vara samma oberoende av genre. Försöker man göra en lite annan genre, med specialbehov, så krävs det mer resurser och här var Netflix roll avgörande.

– Sedan tror jag också att Netflix var intresserade av ett samarbete med Yle som känner bra till publiken här i Finland och som också kunde kommentera manuset och utvecklingsprocessen.

Insiktsfullt hjärta

Max Malka har tidigare producerat filmerna Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! och Aurora (2019), hon har också blivit vald till årets producent 2019. Dessutom har hon producerat tv-serien Nörtti: Dragonslayer666 där Samuel Kujala spelar huvudrollen.

Idag är hon ansvarig för fiktionsavdelningen på produktionsbolaget Endemol Shine och hennes uppgift är att hitta nya berättelser. Då jag frågar vad det är hon söker efter i de manus hon läser, svarar hon – ett insiktsfullt hjärta.

– Det ska vara en bra berättelse och den som gör det ska vara motiverad att berätta storyn just på sitt sätt.

Det jag vill se är intressanta inhemska grejer som också hittar en internationell publik

Max Malka

– Dessutom måste jag som producent hitta en personlig relation till berättelsen, så att jag vet att just jag är rätt person att producera det hela. Ibland får jag fina berättelser som jag genast inser att det här egentligen passar någon annan bättre.

Produktionerna ska också hålla hög kvalité och ha ett värde i sig som håller en längre tid. Malka ser hellre att man gör färre men välgjorda produktioner än att man snabbt gör klart och sedan fortsätter med följande serie eller film. Dessutom betonar hon diversitet och hållbarhet både ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

– Det jag vill se är intressanta inhemska grejer som också hittar en internationell publik för att de känns fräscha eller kombinerar genrer på ett nytt sätt.

Här nämner Malka filmer som Pahanhautoja, Tytöt, tytöt, tytöt eller Guled & Nasra som exempel på överraskande finländska berättelser som hittat en internationell publik.

En man och en kvinna dansar med varandra. Bilden är från filmen Gulred & Nasra.
Bildtext Omar Abdi och Yasmin Warsame spelar huvudrollerna i filmen Guled & Nasra av finsk-somaliska regissören Khadar Ahmed.
Bild: Lasse Lecklin

Själv beskriver hon sig som en storkonsument och fan av serier och filmer.

– Den norska serien Skam öppnade i tiden mina ögon för att en ungdomsserie kan bli en internationell hit. Från Arenan såg jag i fjol den svenska serien Thunder in my heart och den amerikanska komedin Pen15.

Precis som i Dance Brothers är det kortformatet på ungefär 25 min som intresserar Malka. Men serier med en timmes avsnitt och många säsonger är något hon drömmer om.

– Jag beundrar serier som till exempel Succession, Breaking Bad eller Better Call Saul, de är spännande, roliga, persondrivna och filmatiska. Förstås hoppas jag att jag själv någon dag också lyckas skapa något som är lika massivt och lyckat.

Större än summan av delarna

Även om Malka är den som skapat Dance Brothers är hon tydlig med att det hela handlar om ett grupparbete. En serie eller en film gör man inte ensam.

Slutresultatet blir därför aldrig så som en enskild individ kanske tänkt sig det hela i sitt huvud utan det blir något större än summan av alla delar

Max Malka

Som regissör valde hon Taito Kawata (som bland annat gjort dokumentären JVG: Vuodet ollu tuulisii, dansvideor och reklam) och som manusförfattare Reeta Ruotsalainen (som bland annat skrivit manus till filmen Kupla).

Taito Kawata, Max Malka och Reeta Ruotsalainen
Bildtext Regissören Taito Kawata, Max Malka och manusförfattaren Reeta Ruotsalainen.
Bild: Arsen Sarkisiants

– Att göra film eller en serie är en svår konstform, det kräver tid, uppmärksamhet och kärlek. Och vad som helst kan hända under arbetsprocessen.

– Det är fråga om ett stort grupparbete och byter du ut en människa ur gruppen så blir det ett helt annat verk. Därför måste du under arbetsprocessen lita på att alla jobbar tillsammans mot samma mål.

– Slutresultatet blir därför aldrig så som en enskild individ kanske tänkt sig det hela i sitt huvud utan det blir något större än summan av alla delar.

Roni (Roderick Kabanga) och Sakari (Samuel Kujala) står bredvid varandra iklädda gråa collegetröjor, de ser båda förvånade ut.
Bildtext Sakari (Samuel Kujala) och Roni (Roderick Kabanga).
Bild: Netflix

Dance Brothers visas på Netflix och senare i år även på Yle.