Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sköna maj är här – följ med sändningen från Vårdberget i Åbo

Uppdaterad 01.05.2023 16:12.
Valborg i Åbo - Spela upp på Arenan

Det säkraste vårtecknet av alla är äntligen här! Studentkörerna Brahe Djäknar och Florakören sjunger in våren på Vårdberget i Åbo klockan 18.

I snart hundra år har man sjungit in våren på Vårdberget i Åbo och det gör man också ikväll klockan 18.

Studentkören Brahe Djäknar och Florakören vid Åbo Akademi sjunger vårsånger under Hanna Kronqvists ledning.

– Det ska bli jätteroligt, men jag är jättenervös också, skrattar Kronqvist som debuterar som dirigent på Vårdberget.

Kvinna med armarna i kors. Tittar snett förbi kamera.
Bildtext Hanna Kronqvist har dirigerat studentkörerna vid Åbo Akademi sedan januari.
Bild: Frida Lönnroos

Brahe Djäknar inleder konserten som vanligt och Florakören kommer med en bit in i programmet.

– Vi håller oss till de traditionella vårsångerna men spränger in lite nya inslag också. Framför allt Floras sånger är nya i vårdbergssammanhang, berättar Kronqvist.

Festfolk i Vårdbergsparken i Åbo.
Bildtext Man brukar räkna med att cirka 5000 personer varje år tar sig till Vårdberget på valborgsmässoafton.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Hanna Kronqvist avslöjar att hon ibland har en retfull ovana att slå in fel sång under konserter.

– Det brukar ordna sig, och alla som sjunger för mig vet att det kan hända men jag skulle helst inte vilja att det händer i direktsändning, skrattar Kronqvist.

Massor av gäster

– Programmet handlar ju först och främst om glada människor och en fin vårkonsert, men vi varvar sångerna med många korta intervjuer om stort och smått, berättar Maria Nylund som fungerar som programvärd för direktsändningen från Vårdberget.

Maria Nylund
Bildtext Maria Nylund är konferencier på Vårdberget.
Bild: Arash Matin / Yle

Hon konstaterar att årets sändning bjuder in fler gäster än någonsin tidigare.

– Studenterna är ju väldigt politiskt alerta just nu med tanke på att vi håller på att få en ny regering. Vi kommer att tala lite om studentpolitik och om alla de utmaningar som studenterna står inför just nu med Nicolina Nordman och Kajsa Viitamäki från Studentkåren vid Åbo Akademi.

Ordförande för Åbo Akademis Studentkår Nicolina Nordman utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden syns en skylt med texten "Kåren".
Bildtext Nicolina Nordman är styrelseordförande för Studentkåren vid Åbo Akademi. Hon håller talet till studenterna och framför allt ger hon signalen för när den vita mössan får sättas på huvudet.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Stiftelsen för Åbo Akademis nya styrelseordförande Stefan Wallin gästar också programmet.

Stefan Wallin innan Svenska Yles valstudio.
Bildtext Stefan Wallin är ny styrelseordförande för Stiftelsen för Åbo Akademi.

– Stiftelsen är en av Svenskfinlands rikaste stiftelser. De förvaltar ungefär 800 miljoner euro och jag är nyfiken på vilken betydelse det har vem som leder styrelsens arbete? funderar Nylund.

Förutom glada människor i publiken gästas sändningen också av Voice of Finland-finalisten Emmi Saunders och ÅA-alumnen och experten på artificiell intelligens Peter Sarlin.

Man med mörkt hår och skägg.
Bildtext ÅA-alumnen Peter Sarlin är en av Finlands främsta experter på artificiell intelligens, professor vid Aalto universitet och vd för AI-bolaget Silo.
Bild: Silo AI

– Vi firar också Kemistklubben som firar 100 år i år, berättar Nylund. Bland annat utlovas berättelser om galna kemistupptåg på 1980-talet och kanske ännu knasigare upptåg idag.

Kemistklubben
Bildtext Viktor Löfgren är ordförande för Kemistklubben som i år firar 100 år.
Bild: Arash Matin / Yle

Vi får också en glimt av vad det är som pågår bakom körerna där den långa raden av fanbärare och fanvakter står med sina fanor.

– Där ska vi ta oss en närmare titt på Österbottniska Nationens stora stolthet, nämligen deras fana. Vi tar oss en pratstund med fanbäraren Filip Liljekvist och fanvakten Hanna Martin, berättar Nylund.

Att sjunga in våren är en flera hundra år gammal tradition

Svenska Yle sänder som vanligt konserten i direktsändning i radio, tv och på Arenan.

- Valborgsfirandet på Vårdberget började redan då Åbo Akademi fick sina första studenter 1919, men sången kom med i bilden först på 1920-talet, säger Nylund.

Ballong i Vårdbergsparken på valborgsmässoafton.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Vårkonserten på Vårdberget i Åbo är en del av en utbredd svensk vårtradition från början av 1800-talet. Studenterna gav på den tiden inga inomhuskonserter, utan de sjöng utomhus just på valborg eller för att till exempel hylla eller hedra någon person.

Observatoriet i vårdbergsparken.
Bildtext Kemistklubben hissar sin gröna flagga i toppen av Observatoriet varje valborgsmässoafton.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Den här körtraditionen lever vidare och mår bra här hos oss i Finland, och i Sverige. På valborgsmässoafton och på första maj sjunger tusentals körsångare samma vårsånger: Längtan till landet, Majsång, Prins Gustafs Vårsång och Studentsång, bland andra.

– Den som är på plats i Åbo kan dessutom besöka Svenska Yles tält där man kan ta en selfie med den jättestudentmössa som finns på plats där. På plats finns också Yle-anställda, så passa på att ställa frågor eller ge oss respons på våra program, säger Nylund.

Sju glada Ylemedarbetare står under en jättelik studentmössa under valborgsfirandet i Vårdbergsparken i Åbo.
Bild: Yle

Brahe Djäknar och Florakören sjunger in våren på Vårdberget i Åbo med start klockan 18.00. Konserten sänds direkt i Yle Fem, Yle Vega och på Arenan.

Första maj i Kajsaniemiparken

Festligheterna fortsätter på första maj. Då sjunger Akademiska sångföreningen traditionsenligt in våren i Kajsaniemiparken i Helsingfors. Konferencier för konserten är Camilla Andelin.

Du kan följa med festligheterna i Yle Vega med start klockan 9.03. Du kan också se sändningen på svenska.yle.fi eftersom vi streamar live från parken med start klockan 9.20.

Dansgruppen Rumpskakarna uppträder i Kajsaniemiparken.
Bildtext Rumpskakarna uppträder i Kajsaniemiparken på första maj.
Bild: Sandra Anttila / Yle

Förutom vårsång kommer vi också att se Humpsvakar med baletten Rumpskakar uppträda. Cecilia Heikel och Heini Rautoma minglar bland glada gäster som picknickar i parken. Programvärd för sändningen är Christoffer Kaski.

Diskussion om artikeln