Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inte heller Fatim Diarra vill leda De Gröna – bara två starka namn kvar i ordförandevalet

Oras Tynkkynen, Sofia Virta, Saara Hyrkkö och Maria Ohisalo på rad vid ett bord med De Grönas banderoll i bakgrunden.
Bildtext Sofia Virta och Saara Hyrkkö i mitten är båda andra periodens riksdagsledamöter och de enda i De Grönas riksdagsgrupp som meddelat att de ställer upp i ordförandevalet i juni.
Bild: Lehtikuva

Fatim Diarra ställer inte upp i ordförandevalet för De Gröna. Hon hänvisar till att hon är nyinvald och vill lära sig riksdagsjobbet först.

Fatim Diarra, nyinvald riksdagsledamot från Helsingfors, ställer inte upp i ordförandevalet för De Gröna och inte i valet av vice ordförande heller.

– Jag har bestämt att man ska lära sig gå innan man börjar springa. Jag är den enda nya i vår riksdagsgrupp och jag måste lära mig det arbetet på allvar och koncentrera mig på det, säger Diarra.

Fatim Diarra vid De Grönas kampanjtält framför Tre Smeder i Helsingfors.
Bildtext Fatim Diarra fick 6 700 röster i riksdagsvalet. Av de invalda för De Gröna är det bara Pekka Haavisto och Maria Ohisalo som fick fler röster än hon.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

De Gröna har ett lite annorlunda läge där hela nio av de tretton invalda i partiet valdes in vid riksdagsvalet 2019 och alltså nu inleder sin andra period i riksdagen. Krista Mikkonen inleder sin tredje, Oras Tynkkynen som satt med också 2004–2015 är nygammal, och Pekka Haavisto som blev invald första gången redan 1987 är partiets gamla räv.

Av de tre sistnämnda är ingen intresserad av ordförandeposten. Också Atte Harjanne, Tiina Elo, Jenni Pitko, Inka Hopsu och Hanna Holopainen har meddelat att de inte ställer upp. Bella Forsgrén har sagt att hon främst är intresserad av andra uppdrag inom partiet.

Två kandidater kvar bland de invalda

Bland de invalda i De Grönas riksdagsgrupp är det alltså bara två personer som meddelat att de ställer upp i ordförandevalet på De Grönas partimöte i Seinäjoki i juni: Saara Hyrkkö och Sofia Virta.

En kvinna i blommiga kläder i riksdagen.
Bildtext Saara Hyrkkö, 35 år, är invald i riksdagen sedan 2019 från Nylands valkrets.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

Saara Hyrkkö, 35 år, är invald i riksdagen sedan 2019 och har länge jobbat som lokalpolitiker i Esbo där hon är invald i stadsfullmäktige sedan 2012. Hyrkkö är också diplomingenjör, mamma till en liten pojke, och scout, enligt hennes egen beskrivning. Hyrkkö talar också svenska. Hon fick omkring 4 000 röster i riksdagsvalet.

En ljushårig kvinna i halvbild ser in i kameran.
Bildtext Sofia Virta, 32 år, är invald i riksdagen sedan 2019 från Egentliga Finlands valkrets.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Sofia Virta, 32 år, är också hon invald i riksdagen sedan 2019, sitter i S:t Karins fullmäktige sedan 2017 och i Egentliga Finlands välfärdsområde sedan i fjol. Hon är pedagogie magister och har bakgrund som företagare inom terapi- och utbildningssektorn. Själv beskriver hon sig som mamma till ett litet barn och försvarare av en trygg barndom. Virta har också över 100 000 följare på videoplattformen Tiktok. Hon fick omkring 5 500 röster i riksdagsvalet.

I den enkät Yle gjorde bland partifolket för att kartlägga favoriterna för ordförandeposten svarade 19 procent att Saara Hyrkkö är deras favorit, och 10 procent att Sofia Virta är det. Enkäten gjordes redan före en lång rad namn hade meddelat att de inte ställer upp i ordförandevalet.