Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mössan på klockan 18 – mössgruppen: Vi har roligt även om det snöar

Uppdaterad 30.04.2023 16:30.
Havis Amandas mössteam, ordf. Topias Turppa andra från höger.
Bildtext I år är det studentkåren vid Aalto universitetet, AYY, som får äran att placera mössan på Havis Amandas huvud. Topias Turppa är andra från höger.
Bild: Daniel Ekblad / Yle

Klockan 18 i kväll får Havis Amanda sin studentmössa. I år är det Aalto universitetets studentkår som får äran att placera mössan på statyn. I år är området kring Esplanadparken, där tusentals människor samlas, helt bilfritt.

– Om man vill skapa feststämning så är det inte vädret som bestämmer. Feststämning skapar man tillsammans med andra människor, säger ordföranden för mössgruppen Topias Turppa, och fortsätter:

– Det skulle till och med kunna snöa, vi skulle ändå ha roligt.

Turppa är ledare för en grupp med studerande från Aalto universitetet som i år får äran att placera mössan på den prominenta statyn. Och det blir sista gången på en tid, på grund av Havis Amandas kommande mellanår.

Sammanlagt blir det 16 studerande som hissas upp med en kran för att placera studentmössan på statyns huvud. Evenemanget i centrala Helsingfors lockar tusentals besökare varje år, och anses vara centrum för huvudstadens valborgsfirande.

– Kom ihåg att njuta av valborgsfirandet, ha roligt, träffa vänner och familj eller vem man än vill fira med. Njut av slutet av våren och sommarens sena start. Låt inte vädret avskräcka er, även om det är något varierande, hälsar Turppa.

Rigorösa trafikarrangemang kring Havis Amanda på valborg

Omkring en timme efter att Havis Amanda hade fått sin studentmössa på valborg 2022 körde en person mycket fort längs Norra Esplanaden innan färden slutade i en krasch.

Vansinneskörningen präglade festligheterna i mångt och mycket, och frågor kring säkerhetsarrangemangen dryftades i media efteråt.

Inför årets evenemang har staden tagit lärdom av fjolårets beklagliga händelser.

– I samarbete med myndigheterna och evenemangsarrangörerna har vi granskat ingående hur vi stänger av gatorna och hur avspärrningarna övervakas, säger stadens säkerhets- och beredskapschef Minna Liimatainen.

Den här gången är det studentkåren vid Aalto-universitetet som har äran att sätta studentmössan på Havis Amanda. Därmed är det också Aaltos studentkår som i egenskap av evenemangsarrangör ansvarar för säkerheten kring evenemanget. Staden och myndigheterna finns med som stöd.

Staden ordnar trafikspärrar, som det här året är större och kraftigare än tidigare.

I Esplanadparken finns det två stora skärmar där publiken kan följa med mösspåläggningen på avstånd.

– Vi försöker styra så att inte människor packas nära statyn i onödan. I stället kan publiken se och höra det på längre håll, säger hon.

Men behöver den som bevittnar årets mösspåläggning på plats och ställe vara orolig?

– Nej, jag ser ingen orsak att vara orolig, säger säkerhets- och beredskapschef Liimatainen.

Hon säger att årets säkerhetsarrangemang är rigorösa. Hon nämner att räddningstjänsten finns på plats i Esplanadparken, och dessutom är polisen och evenemangsarrangörernas vakter på plats och övervakar ordningen.

– Vi har satsat på säkerhetsarrangemangen i år, säger hon och säger sedan att det inte enbart har med fjolårets händelser att göra.

Liimatainen hoppas också att publiken, som kommer för att se Havis få sin studentmössa för sista gången innan hon åker på en skönhetsoperation en kort tid senare, drar sitt eget strå till stacken och firar valborg i lugna tecken.

– Så länge alla beter sig respektfullt kan vi gemensamt se till att det blir en fin och trygg valborg för alla.

Vappu 2019
Bildtext Det brukar vara fullsmockat kring Havis Amanda på valborgsmässoafton. Så här såg det ut senast valborg firades i normala tecken, år 2019. Även i år väntar polisen sig livliga festligheter.
Bild: Laura Railamaa / Yle

Stort område avgränsat för trafik

Med hjälp av trafikspärrarna stänger staden av ett relativt stort område, på vilket det är förbjudet för motorfordon att köra mellan klockan 15 och 20. Under den tiden är det bara utryckningsfordon som får köra där.

Utöver det omvandlas ett ännu större område till gångfartsområde – där det är förbjudet att parkera och hastighetsbegränsningarna motsvarar gångfart – på valborgsmässoafton och första maj.

En karta över Helsingfors centrum.
Bildtext Området är avgränsat för motorfordon från Mannerheimvägen i väst till Skatuddskajen i öst samt från Alexandersgatan i norr till Norra Magasingatan i söder.
Bild: Helsignfors stad

– Vi försöker se till så att fotgängarna har så tryggt som möjligt att röra sig, säger hon.

Lärdomar efter fjolårets vansinneskörning

Fjolårets vansinneskörning har gått till åtalsprövning för några månader sedan.

Polisen misstänker den nuförtiden 34-årige mannen för dråpförsök, försök till grov misshandel, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, motstånd mot tjänsteman och tredska mot polis.

Mannen vägrade lyda polisens stoppmärke och körde sedan i hög hastighet längs Norra Esplanaden där en stor folkmassa stod och firade valborg.

Päälleajajan auto keula rytyssä Pohjoisesplanadilla.
Bildtext Mannen kom körande österifrån i hög hastighet längs Norra Esplanaden innan färden fick ett tvärt slut.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Flera personer fick lindriga skador och mannen körde slutligen in i en parkerad bil utanför ett kafé strax öster om Centralgatan.

Fokus på sopor och brådskande toalettbesök

Om din inmundigade dryck ger sig till känna då du är utomhus, exempelvis i en park eller i centrum av Helsingfors, så finns det toaletter där du kan lätta på trycket.

Över 210 toaletter och ytterligare 50 pissoarer har placerats ut i parker och på torg i centrum. Av toaletterna är 18 rullstolstillgängliga.

I år försöker staden också få bukt med nedskräpningen i anslutning till valborgsfestligheterna. I Brunnsparken finns för första gången utplacerade skräpkorgar med möjlighet till sortering. Du kan sortera bioavfall, plast, kartong och glas.

Dessutom samlar staden i vanlig ordning in tomflaskor som har innehållit mousserande vin. Om du är bland de 1 300 första att lämna in 20 tomflaskor kan du få en biobiljett.

Artikeln uppdaterades 16:11 med intervjun med Topias Turppa.