Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grovt ocker och människohandel – nu går ockerutredningen till åtalsprövning

Tomater växer i ett växthus.
Bild: Matti Myller / Yle

Nu har även polisen i Helsingfors blivit klara med sin del av förundersökningen av ockermisstankarna i Närpes. Åtta personer är misstänkta för grovt ocker och två för människohandel.

I början av förra året avslöjades omfattande fall av ocker inom den vietnamesiska gruppen i Österbotten. Polisen i Helsingfors och Österbotten har samarbetat kring utredningen.

Utredningen har varit utmanande, men nu meddelar polisen att förundersökningen är klar.

Fem misstänkta fall av grovt ocker lämnas till åtalsprövning, likaså ett fall av misstänkt människohandel.

I ockerfallen som har skett under åren 2017-2021 är det fråga om nio målsägande och åtta misstänkta.

Polisen misstänker att de misstänkta personerna i stor omfattning krävde tröskelpengar av arbetskraft som värvades från Vietnam för att jobba inom växthusnäringen. Summorna var i genomsnitt mellan 10 000 och 15 000 euro.

I fallet som gäller människohandel har polisen två misstänkta. Det misstänkta brottet skedde utomlands, och avsikten var att ta offret till Finland.

”Under utredningen hörde vi över trettio personer och vi hade tiotals samtal. Polisinrättningen i Österbotten utredde en del av fallen, där också tiotals personer i olika ställningar hördes” konstaterar undersökningsledaren, kriminalinspektör Pekka Hätönen från Helsingforspolisens grupp för undersökning av människohandel, i ett pressmeddelande.

Under utredningen av den misstänkta brottshelheten samarbetade polisen med olika myndigheter, Närpes stad och tredje sektorn.