Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbokrögare döms till böter efter att ha brutit mot coronarestriktioner

Restaurang Uljas
Bild: Arash Matin / Yle

Åbokrogen Uljas bröt mot coronarestriktionerna hösten 2021. Krögaren döms för två fall av hälsoskyddsförseelse.

Egentliga Finlands tingsrätt dömer krögaren till restaurang Uljas i Åbo till 50 dagsböter à 40 euro. Enligt tingsrätten har krögaren gjort sig skyldig till två fall av hälsoskyddsförseelse efter att brutit mot coronarestriktionerna hösten 2021.

Enligt åtalet granskade myndigheterna restaurangen den 4 september 2021 efter klockan 23.30 och konstaterade att det fanns ungefär dubbelt fler kunder i restaurangen än vad coronarestriktionerna tillät.

Krögaren fick en muntlig tillsägelse av myndigheterna att tömma restaurangen omedelbart och hålla stängt de två följande veckorna. Krögaren struntade ändå i tillsägelsen och stängde restaurangen klockan 2 följande morgon.

En ny granskning gjordes den 9 december 2021 och det visade sig att restaurangen igen var öppen och att krögaren inte följde coronarestriktionerna.

Krögaren fick en muntlig tillsägelse av myndigheterna att avbryta restaurangverksamheten omedelbart och att hålla restaurangen stängd fram till den 6 januari 2022. Krögaren bröt ändå mot tillsägelsen redan följande dag och höll restaurang Uljas öppen som vanligt.

Krögaren erkände att händelserna som beskrivs i åtalet stämmer. Domen har inte vunnit laga kraft och kan ännu överklagas i hovrätten.

Restaurangens krögare sades upp från sin anställning som bygglovsingenjör vid Åbo stad i slutet av år 2021.