Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samma person som ansvarade för lönestrulet ska nu granska ledarskapet i Helsingfors – upplever det själv inte som problematiskt

Uppdaterad 26.04.2023 16:13.
Helsingfors stads personalchef Nina Gros gestikulerar med ena handen.
Bildtext Nina Gros plockades bort från Sarastia-projektet i september.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Helsingfors stads personalchef Nina Gros ska utreda vilka verksamhetsförutsättningar stadens högsta ledning har. Själv plockades hon bort från Sarastia-projektet i höstas.

Tidningen Helsingin Sanomat kunde tidigare i veckan berätta att den person som ska granska Helsingfors lednings verksamhetsförutsättningar är Nina Gros. Själv tycker hon inte att det hela är konstigt. Men på grund av hennes inblandning i den misslyckade lönereformen gör en del politiker det.

Inget förtroende hos politikerna

På Twitter skriver till exempel Eveliina Heinäluoma, ordförande för SDP:s fullmäktigegrupp, att hon tycker att varken personalchefen Gros eller kanslichefen Sami Sarvilinna borde utreda någonting alls. Heinäluoma säger sig sakna förtroende för en utredning utförd av en person som själv varit inblandad i saken.

Enligt Gros uppstod behovet av utredningen då en utomstående instans föreslog att staden borde förtydliga sina ansvarshelheter och strömlinjeforma sitt ledarskap.

Mervärde i att reda ut själv

Enligt Gros själv finns det ett mervärde i att utredningen görs utan utomstående krafter.

– Det är beklagligt om en utredning gjord av en erfarenhetsexpert åsidosätts eller ogiltigförklaras, säger hon. Jag har varit en del av stadens ledning och utredningen ger insyn i hur stadens beslutsförmåga ser ut ur tjänsteinnehavarnas synvinkel, säger Gros till Yle.

Gros konstaterar att det här är den sista uppgiften hon har, och att hon är på väg bort från stadens lönelistor. Därför upplever hon sig inte vara partisk.

– Meningen är att göra en objektiv utredning och resultaten verifieras under processens gång. Det är inte fråga om någons privata syn på saken utan arbetet görs tillsammans med ledningen för tjänsteinnehavarna, säger Nina Gros.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Helsingin johtamista alkaa selvittää sama ihminen, joka oli vetovastuussa Sarastia-projektista – ei itse pidä tätä ongelmana skriven av Tiina Karppi. Översättningen är gjord av Mathias Gustafsson.