Finlands kulturråd i Moskva sitter kvar trots att läget förändrats efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina, Sverige kallar hem sitt
Sverige väljer att inte förlänga tjänsten för kulturrådet i Moskva när förordnandet tar slut i augusti. Finland fortsätter tillsvidare med tjänsten, men Utrikesministeriet följer hela tiden med läget.
Tjänsten som Sveriges kulturråd i Moskva dras in på obestämd tid efter att förordnandet tar slut i augusti. Enligt Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand har förutsättningarna för att göra arbetet drastiskt förändrats sedan Ryssland valde att påbörja sin fullskaliga invasion av Ukraina.
– De lokala förutsättningarna och omvärdsläget påverkar huruvida kulturråden kan göra det arbete som de är utsedda att göra. I Moskva och Ryssland finns inte de möjligheterna just nu. Då är det bättre att göra annat med de pengarna, säger Parisa Liljestrand till Sveriges Radio.
Finlands kulturråd sitter kvar
Jussi Palmén är Finlands kulturråd i Moskva. Hans treåriga mandatperiod tar också slut i augusti, men han sitter tills vidare kvar på posten. När Svenska Yle ringer upp berättar han att han nyligen ätit frukost med sin svenska kulturrådskollega. Men han avböjer en intervju med Svenska Yle.
Marja Liivala, som är avdelningschef för östavdelningen på Utrikesministeriet kan ännu inte svara på frågan om tjänsten som kulturråd fortsätter efter augusti.
– Vi följer hela tiden med personalsituationen i Ryssland och andra beskickningar.
Kulturrådets arbetsuppgifter handlar om att främja Finlands intressen med hjälp av Finlandsbilden och kulturexport, att stödja de finsk-ryska kulturrelationerna och öka intresset för Finland som samarbetspartner inom olika branscher. Det här var åtminstone läget innan kriget inleddes.
Väl avvägt samarbete
Marja Liivala säger att det kulturpolitiska samarbetet för tillfället inte är betydande på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
– Finland har avbrutit allt bilateralt samarbete med Ryssland inom nästan alla områden, också inom kultur. Vi finansierar till exempel inte statliga ryska kulturaktörer.
Kulturaktörerna i Ryssland är ofta statliga och därför är samarbetet sparsamt just nu.
– Men till en viss del görs ett väl avvägt samarbete med medborgarorganisationer och på gräsrotsnivå. Och till viss del görs arbete för att främja Finlandsbilden.
Däremot har till exempel det officiella finsk-ryska kultursamarbetet Kulturforum lagts på is. Enligt Liivala ordnas inte heller några konserter, utställningar eller annat normalt kultursamarbete med Ryssland.
Varför är läget annorlunda för Finlands del än för Sveriges, som valt att dra in tjänsten som kulturråd i Moskva på viss tid?
– Situationen är inte på något sätt annorlunda. Vi utövar båda en gemensam, inom EU överenskommen politik, i förhållande till Ryssland. Jag vill inte kommentera Sveriges lösning, vi fattar våra egna beslut i förhållande till vår personal varefter saker och ting blir aktuella, säger Marja Liivala.