Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extremtorkan i Spanien så svår att myndigheter nu räddar fiskar från floder – 40 grader väntas på flera håll i landet

Extremt torr jord i bitar där det tidigare varit en damm, i Spanien. Man ser ett litet torn av ett hus i bakgrunden.
Bildtext I Katalonien har myndigheterna tvingats tömma Sau-dammen på grund av torkan. Det här har aldrig hänt förut under dammens 50-åriga historia.
Bild: Eric Renom / AOP

Situationen är exceptionell, säger man från den spanska meteorologbyrån AEMET. Varma vindar från Afrika brukar vara normalt under sommaren i Spanien, men att det sker redan nu i april är väldigt ovanligt. Flera värmerekord väntas i landet.

I Spanien förbereder man sig på att överleva extremt varma temperaturer för att vara april.

Fyrtio grader väntas på flera håll i landet och över trettio grader i huvudstaden Madrid den här veckan. Tjänstemän planerar att öppna offentliga simbassänger i förtid och meteorologerna varnar för hög risk för skogsbränder.

Under onsdagen räddade spanska myndigheter inhemska fiskar från floden Onyar, eftersom floden snart torkar ut.

Fiskarna bedövades med små elektriska stötar och lades sedan i plastpåsar och fördes till en annan flod, Ter, cirka 10 kilometer bort, som har betydligt högre vattennivåer.

Endast fiskar vars ursprung kommer från floden fördes bort. Implanterade fiskarter avlivades.

Över 30 månader av torka

I 36 månader har Spanien nu upplevt mindre regn än genomsnittet. Vattenreservoarerna är nere på 50 procent i landet, i vissa delar har de sjunkit ända ner till 25 procent.

Den spanska meteorologiska byrån AEMET säger att den här månaden troligtvis kommer bli den hetaste aprilmånaden sedan man börjat mäta temperaturerna i landet. Allt det här verkar bero på klimatförändringen, som syns allt tydligare, säger en talesperson från AEMET.

Källa: Reuters