Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbounga berättar om oroligheter och polisbesök – mopedraka står högt på önskelistan

Uppdaterad 27.04.2023 07:02.
Två ungdomar poserar
Bildtext Leo Lahtinen och Kasper Korhonen tycker att det finns för lite att göra i Sibbo.
Bild: Mira Bäck/Yle

Den senaste tiden har det varit mycket bråk och oroligheter bland barn och unga i Sibbo. Yle Östnyland besökte den tillfälliga pop up-ungdomslokalen i Nickby bibliotek för att höra vad ungdomarna där tänker om läget.

Det är eftermiddag och för många har skoldagen just tagit slut. Skolcentret Nickby Hjärta ligger bara ett stenkast bort. På busshållplatserna och utanför biblioteket syns många barn och ungdomar i olika åldrar.

Krista Hoffman, Ina Hindsberg och Natalie Eskman sitter i solen utanför biblioteket och pratar med varandra. Eskman berättar att hon sett bråk som polisen avbrutit och de andra berättar att de sett polisen komma till skolan.

Tre flickor i tonåren sitter på en bänk i solskenet utanför Nickby huvudbibliotek. Två av dem tittar in i kameran och ler.
Bildtext Krista Hoffman, Ina Hindsberg och Natalie Eskman är för det mesta nöjda med tillvaron, men en ungdomsgård närmare skolan skulle vara bra.
Bild: Mira Bäck / Yle

Ina Hindsberg och Natalie Eskman tycker det känns tryggt att röra sig på stan. Krista Hoffman tycker det känns bra så länge kompisarna är med.

– Inte är jag rädd att någon skulle göra något åt mig, men nog är det ändå lite skrämmande att gå ensam, säger Hoffman.

Flickorna vet inte vad det kan bero på att en del unga mår dåligt och att det dåliga beteendet ökat. Ingen annan av de unga vi talar med har heller något svar.

På frågan om vad kommunen kunde göra för att förbättra de ungas vardag säger Eskman att hon tycker allt är helt bra som det är. De andra önskar sig fler platser att vara på närmare skolan, gärna en ungdomslokal.

– Man får ju fara till Unkan men den är lite längre bort, och så kostar det väl något, funderar Hindsberg.

– Det blir så långt att gå, säger Eskman.

Efter skolan brukar de vara utomhus, på biblioteket eller på popup-ungdomsgården vid bibban.

I artikeln ovan om samma tema säger bland annat ungdomsfullmäktiges ordförande Otto Junnila och flera anställda vid kommunen att barn och unga skulle behöva fler närvarande vuxna i vardagen. Eskman, Hindsberg och Hoffman köper inte det helt.

– Inte är det för mycket och inte är det för lite vuxna. Om det är för mycket vuxna är det inte heller roligt, säger Eskman.

Alkoholförgiftning en måndagsmorgon

Jacob Wickström och Robin Ylimaa umgås också med sina kompisar vid popup-ungdomsgården. De känner sig trygga i skolan och på stan, och säger att alla är kompisar med alla.

– Det är oftast lugnt. På några ställen märker man nog att det är något bråk då och då men inte hela tiden, säger Wickström.

Fyra ungdomar poserar
Bildtext Joni Lahtinen, Kasper Korhonen och Leo Lahtinen berättar att de emellanåt blivit vittnen till oroligheter i Sibbo.
Bild: Mira Bäck/Yle

– I går var det någon som brände gummi med mopeden här, säger Joni Lahtinen.

En grupp nyfikna ungdomar har samlats runtomkring oss på gården utanför biblioteket för att titta och lyssna på när deras kompisar intervjuas. Plötsligt kommer en yngre pojke och hojtar någonting om att någon knullat hans mamma i natt. När han inte får något gensvar ger han sig av.

Kasper Korhonen säger att han emellanåt lagt märke till oroligheter. Leo Lahtinen berättar om ett fall från dagen innan, en måndag i Sipoonjoen yhtenäiskoulu.

– En föll på grund av alkoholförgiftning, på morgonen. Ambulansen kom och hämtade honom, säger Leo Lahtinen.

Eleven fördes till Nickby hälsostation men fick senare åka hem, berättar Joni Lahtinen.

Han säger att man emellanåt hör om saker som händer, som att någon kan ha blivit misshandlad eller bestulen på något. Han tycker ändå inte det känns otryggt.

– Jag har en storebror och hans kompisar som försvarar mig. Om någon gör något mot mig så kan jag berätta det för min storebror. Han kan tala med dem, säger Joni Lahtinen.

Skolcentret Nickby hjärta i Sibbo.
Bildtext I Nickby Hjärta samsas Kungsvägens skola och Sipoonjoen yhtenäiskoulu. Båda är grundskolor med elever i årskurserna 1-9. Alla svenskspråkiga elever i årskurserna 7-9 i Sibbo går i Kungsvägens skola.
Bild: Yle/ Katarina Lind

Joni Lahtinen tycker polisen kunde ta en sväng via skolgården nu och då nu när snön smält och fler unga igen börjat spendera tid ute på skolgården efter skolan.

Någonstans att köra moped

Att köra moped eller hänga med kompisar någonstans i närheten av skolan tycks vara de populäraste fritidssysslorna bland ungdomarna. Det är inte så underligt.

– Det finns ingenting att göra här i Sibbo, säger Kasper Korhonen.

En av pojkarna säger att han nog alltid kommer på någonting att göra, men att det kanske inte alltid är något särskilt smart.

En mopedraka där de kunde köra och mecka med mopeden står på önskelistan för Ylimaa, Korhonen och båda Lahtinen. Det är något som Sibbo ungdomsfullmäktige föreslagit för beslutsfattarna under flera år.

– Då skulle det inte köras vårdslöst här bland annan trafik, säger Korhonen.

– Om man skulle placera mopedrakan någonstans mitt i skogen skulle körandet inte störa någon, säger Joni Lahtinen.

Korhonen föreslår att mopedrakan kunde finnas någonstans nära motocrossbanan som ligger vid Oljevägen mellan Nickby och Box.

E-cigaretter och en flaska ljusröd smakvätska. E-cigarretterna är avlånga och liknar läppomada eller tändare.
Bildtext Så här kan e-cigarretter se ut, den ljusröda vätskan är det man använder i dem. Bilden ur arkivet och fotograferad i Kontiolahden koulu.
Bild: Ari Haimakainen / Yle

Pojkarna berättar vidare att ganska många i deras skola använder e-cigaretter, vape.

Några av ungdomarna som står runtomkring drar upp e-cigaretter ur fickan, och det börjar lukta sött när någon blåser ut smaksatt ånga. Det fnittras medan en av pojkarna berättar att det är lätt att få tag på e-cigaretter via sociala medier, särskilt Snapchat.

Vissa som säljer e-cigaretter och tillhörande vätskor säljer också alkohol eller snus. En del försäljare vägrar att sälja till riktigt unga, andra bryr sig inte. Cannabis går också att få tag på om man åker till Vanda eller Helsingfors.