Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronasmitta bland personalen på Näse hälsovårdscentral i Borgå – personalen bär munskydd igen

En kvinna i munskydd och läkarrock sitter vid en dator. Hon håller i datorns mus med ena handen.
Bildtext Den senaste veckan har vårdpersonal vid Näse hälsovårdscentral återgått till att använda munskydd. Bilden är en arkivbild och inte från vårdcentralen i fråga.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Överlag är coronaläget i Östnyland rätt lugnt just nu. Lokala smitthärdar syns ändå i praktiken till exempel på Näse hälsovårdscentral i Borgå.

Munskydden är tillbaka bland personalen på Näse hälsovårdscentral. Personalen äter fortsättningsvis i samma matsal, men vid skilda bord för att hålla avstånd från varandra.

Orsaken till det här är att coronasmitta har spridits bland personalen, berättar smittskyddsläkaren Jeff Westerlund i Borgå.

Användningen av munskydd började för en dryg vecka sedan.

Tanken var att användningen skulle avslutas den här veckan men nu förlängs den troligen till nästa vecka på grund av några nya fall av covid-19, uppger Westerlund.

Vårtopp med smitta

På många håll i landet är mängden coronafall nu lite fler än tidigare. Antalet coronapatienter som blivit intagna på intensivvårdsavdelning har också ökat den senaste tiden.

En sjukskötare Jenna Muurama i skyddsutrustning på covid-avdelning.

Vårtopp för coronaviruset på sjukhusen – orsaken kan vara nya virusvarianter

Mängden patienter som vårdas för covid-19 har ökat.

Också i östra Nyland har man sett en viss ökning i mängden fall. Läget är trots det någorlunda lugnt, anser Jeff Westerlund som fungerar som samordnande läkare för smittsamma sjukdomar i regionen.

– Det som varit bra är att det inte funnits epidemier på äldreboenden och avdelningarna, berättar han.

Enligt Westerlund finns det fortfarande skäl att iaktta en viss mån av försiktighet när det gäller coronaviruset. Om man blir sjuk rekommenderar han att man stannar hemma från jobbet tills man är frisk.

Det kan vara nyttigt för personer som hör till riskgrupp att hålla avstånd och bära munskydd i folksamlingar, tipsar han.

Diskussion om artikeln