Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kärlekskrank tjäderhöna besökte skola i Luvia – fångades och fördes till en bättre spelplats

Polisen fick ett ovanligare uppdrag i Euraåminne i Satakunta på onsdagen, då en skola i Luvia kontaktade dem. En kärlekskrank tjäderhöna hade nämligen besökt skolan upprepade gånger och var igen på plats på onsdagsmorgonen.

Innan polisen hann på plats, fick skolan hjälp av en fågelexpert som fångade fågeln. Tjäderhönan vägdes, ringmärktes och fördes till en bättre spelplats i skogen.

Tjäderns parningstid, som också kallas tjäderspel pågår som bäst och då kan en del tjädertuppar bete sig aggressivt. Däremot brukar inte en tjäderhöna vara aggressiv, även om den kan komma nära säger en expert till Yle Uutiset.

Åboland

En ensam kvinna står med två skyltar framför det stora ryska konsulatet.

Polisen granskar det tidigare ryska generalkonsulatet i Åbo

Statliga fastighetsbolaget Senatfastigheter och polisen genomför den här veckan en kartläggning av byggnaden där det ryska generalkonsulatet i Åbo tidigare verkade.

Nästan alla barn får vattkoppsvaccin i Egentliga Finland

Enligt en studie från Institutet för hälsa och välfärd, THL, är täckningen av vattkoppsvaccin (den första dosen) cirka 85 procent i Finland.

I Egentliga Finland är vaccinationstäckningen hela 94 procent.

Vaccin mot vattkoppor infördes i vaccinationsprogrammet år 2017 och har minskat vattkoppsfallen till en bråkdel av vad de var tidigare.

Vaccination mot vattkoppor ges vid 1,5 års och 6 års ålder.