Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad tar inte katthusflytten till högsta förvaltningsdomstolen

Fyra katter ligger och vilar på hög höjd inomhus.
Bildtext Det nuvarande katthuset på Levonsgatan på Brändö är gammalt och i dåligt skick.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Katthuset i Vasa skulle flytta till Storviken, men det hindrades i förvaltningsdomstolen. Vasa stad kommer inte att söka besvärstillstånd, beslöt byggnads- och miljönämnden. Men nämnden ber både staden och allmänheten att hitta en plats för katthuset.

Om katthuset i Vasa vill flytta till Storviken är det nu upp till dem själva att besvära sig till högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

Det blev klart efter byggnads- och miljönämndens extrainsatta möte på onsdagen. Det enda ärendet var ifall staden skulle söka besvärstillstånd till HFD i katthusfrågan.

Men det blev ett samstämmig nej, beklagar nämndens ordförande, Johan Ångerman (SFP).

– Vi diskuterade länge och väl, men det skulle troligen inte ha lett någon vart. Vi skulle ha behövt nya punkter att föra fram för att ha en chans till ändring av beslutet.

Katthuset har länge sökt ny lokal

Föreningen Hemlösa katters vänner i Vasa har länge sökt ny lokal. Ett hus i Storviken har varit aktuellt, men några personer besvärade sig mot att katthuset skulle få flytta dit och de fick rätt i förvaltningsdomstolen.

Föreningen kan ännu själva besvära sig, men de har tidigare meddelat att de inte har resurser för det.

– Det är synd. Det är en förening som gör ett viktigt arbete, som sköter om katter som vi inte sköter om, säger Ångerman.

Ångerman säger att nämnden kommer att be staden att hitta ett alternativt ställe för katthuset.

– Även allmänheten kan hjälpa till, säger han.