Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finns ryska spioner kvar i Finland trots att de utgör ett allvarligt hot – Skyddspolisens chef förklarar varför

Skyddspolisens chef Antti Pelttari: Lättare sagt än gjort att utvisa ryska agenter - Spela upp på Arenan

I samband med det andra avsnittet av Skuggkriget avslöjades det att det finns ett tiotal ryska underrättelseofficierare som arbetar under täckmantel på ryska ambassader i Norden. I Finland har en del utvisats, men inte alla. Skypos chef förklarar varför.

Yle har tillsammans med de andra nordiska public service-bolagen identifierat tiotals före detta och nuvarande diplomater med starka kopplingar till de ryska spionnätverken.

I Sverige visar utredningen att det finns 13 stycken ryska spioner som jobbar på ryska ambassaden i Stockholm, varav fem utvisades under tisdagskvällen enligt uppgifter från SVT. Spotlights och MOT:s utredning har kunnat spåra åtminstone tre spioner på ambassader i Finland, men de kan finnas fler.

Skyddspolisens chef Antti Pelttari ger inga exakta siffror, men säger i onsdagens TV-nytt att det finns tiotals underrättelseofficierare från flera olika länder i Finland, och ryska sådana utgör den största siffran.

– Rysslands underrättelseaktivitet har alltid varit aktiv här i Finland, säger Pelttari.

– De försöker inhämta information och påverka vårt beslutsfattande. De är intresserade av vår utrikes- och säkerhetspolitik, vår forskning och andra saker som de kan använda militärt, säger han.

Rysslands underrättelseaktivitet har alltid varit aktiv här i Finland. De försöker inhämta information och påverka vårt beslutsfattande

Antti Pelttari, chef för Skyddspolisen i Finland

Ryska motåtgärder hindrar Finland från att utvisa alla spioner

Pelttari berättar att Finland under det gångna året utvisat eller på annat sätt fått bort halva antalet ryska underrättelseofficerare. Men alla är inte borta. De skyddas av diplomatin på ambassaderna, säger Pelttari.

– När de är här använder de diplomatisk täckmantel, blandat med diplomati. Och om vi då utvisar någon så leder det vanligtvis till motåtgärder mot finska diplomater i Ryssland.

– Så om vi vill ha kvar vår ambassad i till exempel Moskva så måste vi ta det här också i beaktande i beslutsfattandet, säger Pelttari.

Och Pelttari vet vad han talar om. Under onsdagen utvisade Ryssland tio diplomater vid den norska ambassaden i Moskva, skriver NRK. Troligtvis som en hämndaktion till att Norge nyligen utvisat 15 ryska diplomater.

Hur oroliga ska finländare vara?

– Hotet är allvarligt, men det har blivit allt svårare för Ryssland att inhämta information från Finland, säger Pelttari.

I dag samarbetar Finland både med EU och med Natoländernas myndigheter för att motarbeta spionage. Skyddspolisen försöker också hela tiden höja medvetandet om situationen.

Och ifall en rysk underrättelseofficierare försöker kontakta en finländare så kontaktar Skyddspolisen den här personen och berättar vem de är. Det skrämmer förhoppningsvis också många spioner från att påverka finländarna.

Mer om ämnet på Yle Arenan