Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny rättegång inleddes mot Trump i New York – journalisten E Jean Carroll anklagar Trump för att ha våldtagit henne och ljugit om det

E Jean Carroll utanför en domstol på Manhattan.
Bildtext E. Jean Carroll utanför domstolen på Manhattan.
Bild: John Lamparski / AOP

– Jag är här för att Donald Trump våldtog mig och sedan ljög om det när jag skrev om fallet. Så inledde författaren och tidigare Elle-kolumnisten E Jean Carroll sitt vittnesmål i en domstol på Manhattan under sen onsdag.

– Han ljög och förstörde mitt rykte, jag är här för att få tillbaka mitt liv, sa Carroll inför den federala domstol som ska avgöra ifall expresident Trump våldtog henne och sedan ljög om det.

Det handlar om ett fall där nu 76-åriga Carroll anklagar expresidenten Donald Trump för att ha våldtagit henne i ett provrum på varuhuset Bergdorf Goodman, och sedan ljugit om det och förstört hennes rykte. Våldtäkten ska ha skett kring årsskiftet 1995-1996.

Hon trädde fram med våldtäktsanklagelserna mot Trump år 2019, inspirerad av Metoo-rörelsen. Anklagelserna publicerades senare som ett utdrag ur en bok i New York Magazine.

Demonstranter utanför domstol på Manhattan.
Bildtext Demonstranter hade samlats utanför domstolen för att visa sitt stöd till E Jean Carroll. De bar skyltar med budskap om att ingen står över lagen.
Bild: John Lamparski/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Carroll: Händelsen lämnade mig oförmögen att inleda romantiska relationer

Carroll berättar hur hon stod och pratade med Trump inne på varuhuset på Manhattan, strax innan den påstådda våldtäkten.

Trump ska ha varit där för att handla underkläder till en kvinna och bett henne om råd. Enligt henne kände de snabbt igen varandra.

”Hej, du är den där rådgivardamen”, ska Trump ha sagt – varpå Carroll minns att hon svarade ”och du är den där fastighetsmagnaten”.

Båda var på den tiden kända på Manhattan. Hon var rådgivare i ett populärt tv-program och Trump New Yorks fastighetsmagnat med stort F.

De ska ha skämtat om vem av dem som borde prova underkläderna. Att Trump bad henne prova dem ska hon ha sett som ingredienser för en bra historia att senare berätta för sina vänner. Men väl inne i provrummet ska Trump ha våldtagit henne.

– Jag sitter här i dag och kan ännu känna det. Det (händelsen, reds. anm.) lämnade mig oförmögen att någonsin ha romantiska relationer igen, sa hon under onsdagen i rätten.

Donald Trump år 1990.
Bildtext Donald Trump var ett välkänt ansikte i New York också i sin ungdom. Den här bilden är tagen år 1990.
Bild: Shutterstock / AOP

Trump till motattack – igen

Rättegången handlar alltså inte om själva våldtäktsanklagelsen, utan om att Trump förnekat att han skulle ha våldtagit Carrol – och således gjort sig skyldig till ärekränkning.

Trump var inte själv på plats när rättegången inleddes, vilket han inte heller behöver vara.

Däremot fortsatte han kritisera fallet på sin sociala medieplattform Truth Social.

Så sent som en timme innan Carrolls vittnesmål inleddes ifrågasatte Trump hur någon kan tro att han ”som milt sagt är väldigt känd” kan ha våldtagit henne.

”Hon skrek inte? Finns det inga vittnen? Ingen såg det här?” skrev Trump.

Han har upprepade gånger avfärdat det hela som en häxjakt och sagt att Carroll anklagar honom för osanna saker för att hon ogillar hans politik.

Enligt Carroll, som tidigare var kolumnist på tidningen Elle, ledde Trumps motanklagelser till att Elle sparkade henne, vilket snuvade henne på åtta miljoner läsare. Dessutom menar hon att många övertygades om att hon är en lögnare.

Trumps försvar kommer att förhöra Carroll på torsdag. Det väntas bland annat handla om hennes oförmåga att minnas exakt när den påstådda våldtäkten inträffade.

Rättegången väntas pågå i mellan en och två veckor.

Källor: Reuters, AFP, AP