Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elen är nästan dubbelt så dyr som i går – orsaken är en svensk servicemiss

Uppdaterad 27.04.2023 07:40.
Två vita kärnkraftverk fotade från luften. I bakgrunden åker.
Bildtext Kärnreaktorerna i Forsmark kördes ner efter ett misslyckat elarbete.
Bild: EPA

Elen är klart dyrare på torsdagen än den var på onsdagen. Orsaken är att två kärnreaktorer tvingades stänga i Sverige.

Enligt Nordpool är priset på el över 15 cent per kilowattimme på torsdag morgon klockan 8. På onsdagen samma tid kostade elen drygt 8 cent per kilowattimme.

Orsaken är händelser i Sverige i går. Kärnreaktorerna Forsmark 1 och 2 måste köras ner i samband med servicearbeten, vilket ledde till ett massivt elavbrott. Bland annat stod tunnelbanan stilla och SVT:s sändning bröts för en kort stund.

Det här i sin tur berodde på misslyckade servicearbeten på en kraftstation i stamnätet norr om Stockholm. Följden var en kortslutning, som bland annat ledde till att kärnreaktorerna ligger nere, enligt nyhetsbyrån TT.

Enligt SVT kommer Forsmark att kunna återstarta den ena reaktorn på torsdagsmorgonen. Den andra väntas vara i drift igen på fredag.

Att reaktorerna står påverkar elpriset på den gemensamma elmarknaden. Priset slås fast ett dygn på förhand, och dagspriserna är klart högre på torsdagen än de var på onsdagen.

Toppen är klockan åtta på morgonen, men också på dagen är elen dyrare än normalt. Då elens medelpris de senaste sju dagarna legat på 6,13 cent per kilowattimme, kommer medelpriset i dag att ligga på långt över tio cent.