Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Huggormen fredas för första gången i Finland: ”Inte motiverat att döda i nästan något som helst fall”

Huggormen blir fridlyst - Spela upp på Arenan

Finlands enda giftiga orm har fram tills nu varit fritt villebråd: vem som helst har haft rätt att döda en huggorm, men nu blir det en ändring på det. Djurskyddsaktivister inväntar en intensiv debatt om saken på sociala medier.

Den första juni träder nya bestämmelser om djurvälfärd i kraft i och med den nya naturskyddslagen. Framöver får man inte omotiverat döda en huggorm och man får inte ofreda den.

Huggormen blir fridlyst för första gången i enlighet med europeisk praxis – Finland har som enda västeuropeiskt land hittills tillåtit fri avlivning av huggorm.

– Det är en riktigt bra sak, men det kommer säkert att bli en häftig debatt om saken på sociala medier, säger verksamhetsledare Britt-Marie Juup vid Åbo djurskyddsförening till Yle Uutiset.

Juup säger att hon under årens lopp stött på obegripligt mycket hat gentemot huggormar. Av alla djur är det just huggormen som får känslorna att stiga upp till ytan.

– Varje gång som jag skrivit någonting om huggormar i ett inlägg på sociala medier får jag höra att det enda rätta sättet att behandla huggormar på är att ta till spaden och stycka dem i så små bitar som möjligt.

Reptilforskaren Jarmo Saarikivi vid Helsingfors universitet, en av grundarna till Finlands herpetologiska förening, säger att också han har lagt märke till huggormshat hos många människor och att det därför är viktigt med fridlysning.

– Att huggormen fredas är ett viktigt budskap om att det inte är rätt att döda vilda djur och att även djur, som inte gillas av alla, behöver och förtjänar skydd.

Tillåtet att döda på egen gårdsplan – i vissa fall

I och med den nya naturskyddslagen förflyttar sig Finland närmare den linje som råder i de flesta andra länder i Europa.

Närbild av en huggorms huvud.
Bildtext Huggormen (Vipera berus) är Finlands enda giftiga ormart.
Bild: Erhard Nerger / AOP

Enligt det europeiska naturskyddsavtalet har alla reptiler och groddjur varit fridlysta redan i årtionden. Man får inte döda dem, inte tillfångata dem eller störa deras livsföring.

Finland kommer ändå att införa ett undantag i den nya lagen för huggormens del. Paragraf 70 stipulerar om tillfångatagandet av en huggorm på den egna gårdsplanen och förflyttning av den.

Om det inte går att föra ormen till annan plats är det tillåtet att döda den på platsen. Den som utför handlingen har rätt att bestämma om ormens öde efter eget omdöme.

Det är NMT-centralerna som övervakar lagen, men experter tror inte att det blir något värre drama av att en huggorm dödas på en gårdsplan.

Jag tror inte att det uppstår tvister kring detta, men förstås uppmuntrar vi till att man i första hand försöker förflytta huggormen, säger miljöråd Esko Hyvärinen vid Miljöministeriet.

Reptilforskaren Saarikivi är av annan åsikt, han förhåller sig tvivlande till att en sådan situation kan uppkomma att det är motiverat att döda en huggorm på gårdsplanen.

– Jag anser att det ytterst sällan, om ens någonsin, uppkommer ett sådant behov att huggormen måste dödas. Man kan fånga in dem med kratta-ämbar-system och föra dem till en annan plats, säger Saarikivi.

Också Juup vid Åbo djurskyddsförening anser att tillägget i lagen är sorglig eftersom det ger människor rätt att tolka vilken som helst situation som farlig.

”Enkelt att förflytta huggormen”

Juup har i åratal förflyttat huggormar från människors gårdsplaner och hon säger att det är förhållandevis enkelt om man tar till vissa knep.

Gråsvarta huggormar hopslingrade i en klump bland bruna nedfallna löv.
Bildtext Huggormen är klassificerad som livskraftig men stammen håller på att krympa.
Bild: Maria Rautio-Runeberg / WWF

Hon tipsar om att man ska utrusta sig med en långskaftad borste eller kvast, ha på sig höga stövlar samt tjocka handskar och ha något kärl dit man sopar in ormen.

Enligt Juup ska huggormen föras till minst två kilometers avstånd från bebyggelse och platsen måste lämpa sig för arten.

– Huggormen klarar sig inte var som helst. Platsen måste vara sådan att den kan hitta mat, vatten och en lämplig plats för dvala.

Texten är bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kyykäärme rauhoitetaan ensimmäistä kertaa Suomessa – pihapiirissä tappaminen on edelleen sallittua, jos siirto ei onnistu av Yrjö Hjelt.