Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finlands Bank: Vårstormen i banksektorn var en varningsklocka – räntorna en risk för hushållen

Marja Nykänen talar vid talarstol på Finlands Bank.
Bildtext Marja Nykänen varnar för fortsatta risker på finansmarknaden.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Inflation och stigande räntor gnager på hushållens tillgängliga medel. När konsumtionen minskar kan det påverka hela Finlands ekonomi.

Räntorna har stigit ovanligt snabbt det senaste året. Enligt Finlands Bank är räntenivåerna ändå inte särskilt höga ur ett längre perspektiv.

Situationen är ändå riskfylld eftersom räntorna var ovanligt låga en så lång tid. Det har fått hushållen att ta stora lån.

”De snabbt och kraftigt stigande räntorna har ökat de finansiella stabilitetsriskerna i Finland, eftersom hushållens skuldsättning växte kraftigt när räntorna var låga”, säger Marja Nykänen, vice ordförande för Finlands Banks direktion, i ett pressmeddelande.

Inflationen i kombination med höga räntor har fått hushållens kostnader att öka kraftigt. Kostnaderna innebär inte bara problem för hushållen. Skuldsättningen utgör en risk för hela ekonomin.

”Pengarna måste också räcka till för annat i livet. Om hushållen skär ned på sin konsumtion betydligt, kan den finländska ekonomin försvagas mer än väntat”, säger Nykänen.

Vårens bankkris varnande exempel

Tidigare i år ledde de stigande räntorna till problem för ett par amerikanska banker och för schweiziska Credit Suisse.

Enligt Marja Nykänen är de finländska bankerna kriståliga, men det finns skäl att vara uppmärksam på riskerna också i Finland.

Nykänen anser att stabiliteten kan minskas genom ett tak på hur mycket ett lån får kosta i relation till inkomsterna. Hon lyfter också fram behovet av en gemensam europeisk insättningsgaranti.

”Vårstormen i banksektorn var en påminnelse om hur snabbt situationen kan eskalera om förtroendet för bankerna rubbas.”