Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barns personuppgifter läckte till Tiktok i Sverige: ”Förkastligt”, tycker finländsk föreningsledare

En person håller i en vit telefon. I skärmen syns Tiktoks logo; svart bakgrund med en not och texten "Tiktok".
Bildtext Efter avslöjandet avbröt Friends överföringarna av information till Tiktok, och anmälde sig själva till svenska Integritetsskyddsmyndigheten. De misstänks ha delat över 3 700 personers kontaktinformation med Tiktok.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Den svenska antimobbningsorganisationen Friends är i blåsväder efter att ha skickat barns personuppgifter till Tiktok via ett formulär för råd och stöd på deras webbplats. Agerandet går emot FN:s konvention om barns rättigheter.

Sveriges Radio Ekot avslöjar i sin rapportering att över 3 700 personers kontaktuppgifter, däribland utsatta barns mejladresser och telefonnummer, har förmedlats vidare till Tiktok via nätformuläret som har innehållit ett spårningsverktyg, en så kallad pixel.

Enligt uppgifter från Friends så har ett 20-tal barn berörts av detta. Innehållet i meddelandena de skrivit till organisationen har inte förts vidare.

Spårningsverktyget har tagits bort efter att Friends fått kännedom om detta, och i ett meddelande på sin webbplats skriver organisation att de har ”agerat fel” och ”inte haft tillräcklig kunskap”.

”Förkastligt”

– Då jag läste artiklarna som handlade om vad som har hänt i Sverige så blir man ju onekligen lite förvånad, i dessa tider då det talas om och skrivs mycket om datasekretess. Felet som uppstått får ju en att fundera på hur de har skött om sin verksamhet, helt enkelt.

Det här säger Christian Wentzel som är verksamhetsledare på Stationens barn, en inhemsk förening som jobbar för att främja en trygg uppväxt för barn och unga. De har också en verksamhetsform som heter ”Friends” men som namnet till trots inte har något att göra med den svenska organisationen.

Christian Wentzel framför Walkerscafét i Kampen i Helsingfors.
Bildtext Christian Wenztel. Vid Stationens barn lägger man stort fokus på fysiska möten männsikor emellan.
Bild: Ulrica Fagerström / Yle

Wentzel menar att det säger sig självt att information som rör unga inte under några omständigheter får läcka ut till kommersiella aktörer.

– Överlag får inte känslig information läcka ut, men om den dessutom vidareförmedlas till kommersiella aktörer så är det förkastligt. Självfallet kan information utbytas mellan olika aktörer när det är behövligt, men då måste sekretessystemen vara av högsta klass.

Strider mot FN:s barnkonvention

I meddelandet som Friends skrivit på sin webbplats förklarar de att de har jobbat för att nå ut på plattformar där barn och unga finns, som exempelvis Tiktok.

När det gäller regler kring barns användning av digitala plattformar så är det i huvudsak FN:s barnkonvention som gäller, berättar sakkunnig i mediefostran Inka Kiuru på Mannerheims barnskyddsförbund.

– Nog är det här fallet problematiskt även ur ett barnrättsligt perspektiv, eftersom barn har rätt till sin integritet på nätet och rätt att veta vad som händer med deras personliga uppgifter, säger Kiuru om fallet Friends.

FN:s högkvarter i New York
Bildtext År 2021 tog FN:s barnrättskommitté fram den 25:e allmänna kommentaren till barnkonventionen som handlar om hur barns rättigheter ska skyddas i den digitala miljön.
Bild: Silje Bergum Kinsten/norden.org

Kiuru berättar att det händer så mycket på området just nu att lagstiftningen har svårt att hinna med. Det handlar bland annat om den explosionsartade ökningen i användandet av sociala medier.

Just därför menar Kiuru att det är otroligt viktigt för företag och organisationer som arbetar med barn och unga att vara försiktiga när de skapar digitala plattformar.

– Vi behöver skapa trygga digitala rum, där personlig information inte samlas in eller skickas vidare till kommersiella aktörer, säger Kiuru.

Mannerheims barnskyddsförbund är en del av nätverket Safer Internet, som på EU-nivå utövar påtryckningar på sociala medieföretag kring datainsamling.

Kvinna med brunt, halvlångt hår och blommig kofta.
Bildtext Inka Kiuru, sakkunnig i mediefostran på Mannerheims barnskyddsförbund.
Bild: Inka Kiuru

Ser stora risker med övertro på tekniken

Christian Wentzel berättar att Stationens barn flera gånger har blivit kontaktade av aktörer som erbjudit olika nätlösningar och appar.

– Världen är full av marknadskrämare idag och olika nätlösningar tävlar med varandra. Så om inte varje månad så varannan månad så blir vi kontaktade av någon som säljer en form av teknisk lösning eller programvara som ska ”rädda världen”, säger Wentzel.

Han ser också risker med vad han kallar en övertro på tekniska lösningar där det är fråga om människoarbete.

– Jag ser en risk i att man till barn och unga marknadsför en applikation med att ”hej, tryck på den här om du känner dig mobbad så löser sig allting”. En sådan applikation är ingenting värd om det inte finns personresurser bakom som tar tag i saken och hjälper den enskilda unga personen som har en utmaning.

Vad kan en sådan här händelse göra med förtroendet för olika organisationer som jobbar med antimobbningsfrågor?

– A och O i vår verksamhet är förtroende, och så ska det vara. Så det är klart att när sådana här saker sker som har skett i Sverige så får branschen sig en törn. I dagens värld blir man tvungen att vara mer på alerten när det gäller frågor som har att göra med integritetsskydd.

TikTok-applikationens logo.
Bildtext Tiktok har inte svarat på vad som hänt med uppgifterna som de fått ta del av Friends nätformulär.
Bild: Ritchie B. Tongo / EPA

Diskussion om artikeln