Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finland ordnar squash-EM mitt i köpcenter för att få synlighet för sporten: "Vi vill ta grenen till människorna"

En del av matcherna spelas på evenemangstorget inne i köpcentret i Böle. Resten av matcherna spelas i Talihallen. - Spela upp på Arenan

Fungerar ett köpcenter som värdplats för ett Europamästerskap? Svaret verkar vara ja då vi frågar publik, arrangör och förbipasserande. EM i squash pågår i Helsingfors fram till lördag.

Det är en lite ovanlig syn som möter de som besöker fjärde våningen i köpcentret i Böle den här veckan.

På evenemangstorget finns en flera meter hög fyrkantig box, en squashplan. Runt den reser sig två läktare där publik kan följa med idrottare som slår bollen mot de genomskinliga och blåa väggarna inne på planen.

Det här är en del av Europeiska mästerskapen i squash som pågår inne i köpcentret fram till lördag.

Att mästerskapen ordnas här i köpcentret är ett strategiskt val, berättar Mika Monto som är direktör för mästerskapen.

– Vi vill ta grenen till människorna. Att få synlighet för grenen är mycket viktigt för oss och vi vill göra grenen mer bekant för publiken. De som är unga i dag är möjligtvis inte bekanta med grenen.

Här kan du lyssna på ett inslag från mästerskapen:

Europamästerskapen i squash flyttade in i köpcentret i Böle

6:30

Perfekt plats, men mycket arbetet

Enligt Monto är köpcentret i Böle perfekt för ett mästerskap, framför allt med tanke på att det är en central och livlig plats där det rör sig mycket människor.

– Evenemangstorget är storleksmässigt lämplig. Inte för stor såsom exempelvis en ishall men inte heller så liten att evenemanget inte skulle gå att ordna, säger Monto.

Det finns ändå utmaningar med att ordna ett evenemang inne i ett köpcenter. Bland annat frågor som berör säkerhet.

En man i svart jacka står och tittar in i kameran inne i ett köpcenter.
Bildtext Att ordna EM inne i köpcentret var ett strategiskt val för att öka synligheten för sporten, berättar Mika Monto som är direktör för mästerskapen.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Köpcentret i Böle är öppet dygnet runt och arrangörerna kan inte rigga upp allt som behövs för evenemanget dagligen. Därtill har arrangörerna noggrant fått fundera hur uppbyggnaden av planen och läktaren ska gå till.

Monto berättar att det har varit mycket att fundera på.

– Arbetsmängden har åtminstone trefaldigats i jämförelse om mästerskapen skulle ha ordnats i en squashhall. Men vi gör det väldigt gärna för synlighetens skull och lyckligtvis kan vi göra det.

Storleken på mästerskapet påverkar också att det är möjligt att ordna EM inne i köpcentret. Kring 200 idrottare från 21 länder deltar i mästerskapet.

Publik som sitter på en läktare och tittar på en squashplan där två kvinnor spelar en match.
Bildtext Den första matchen som spelades inne i köpcentret var Finland mot Frankrike.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Fungerande koncept också enligt publik

När Yle Huvudstadsregionen besöker köpcentret på torsdag förmiddag ska dagens första match precis dra i gång. Finland mot Frankrike, och det är ländernas damlag som ställs mot varandra.

Omringad av ett tiotal människor på läktaren sitter Marjo Koskinen spänd inför matchen. Hon har rest till Helsingfors enkom för att följa med EM.

– Jag har väntat på det här väldigt länge. Det är jättefint att mästerskapen nu kan ordnas i Helsingfors.

En kvinna sitter på en läktare. I bakgrunden syns en squashplan.
Bildtext Marjo Koskinen har väntat på mästerskapet länge, efter att tävlingarna inhiberades 2021 på grund av coronapandemin.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Att mästerskapet ordnas inne i ett köpcenter verkar som ett fungerande koncept, tycker hon. Därtill är det kort väg från Böle till Talihallen där resten av matcherna spelas.

– Än så länge har allting fungerat bra. Här sitter folk på översta raden på läktaren trots att det bara är första matchen. Det är fint om mästerskapet ger större synlighet för grenen, säger Koskinen.

Mika Monto, direktör för mästerskapen, kan inte exakt säga hur många biljetter som sålts till matcherna. Hans hälsning är att det ännu ryms folk på läktaren.

– Jag hoppas att folk hittar hit för att följa med matcherna, antingen på läktaren eller utanför området. Här finns mycket plats runt planen där besökare kan se spelet på nära håll helt gratis, säger Monto.

Tävlingskänsla också utanför läktaren

En av dem som hoppat på den här möjligheten är Juho, som följer med matchen mellan Finland och Frankrike från den stora trappan som finns intill evenemangstorget.

– Det var en trevlig överraskning att få se en squashmatch. Nu lockar det inte riktigt att återvända till arbetsplatsen. Det är lite oväntat att mästerskapen ordnas här i köpcentret men det verkar fungera förvånansvärt bra.

En man som står och tittar in i kameran. I bakgrunden syns en squashplan.
Bildtext Juho snubblade över squash EM av en slump under arbetsdagen.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Enligt honom är trappan där han följer med matchen till och med möjligen en snäppet bättre utsiktsplats än läktarna alldeles intill planen.

– Det blir tävlingskänsla också så här ur en bänkidrottares synvinkel.

EM i squash pågår fram till lördagen den 29 april. Du kan följa med mästerskapet via Arenan.

Diskussion om artikeln