Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tolerans, humor och stolthet – den nya utställningen på Kiasma visar en mognare Tom of Finland

Uppdaterad 28.04.2023 11:51.
Största utställningen någonsin med verk av Tom of Finland - Spela upp på Arenan

Det fanns en tid då homosexualiteten var kriminaliserad eller betraktades som en sjukdom. Men i det efterkrigstida Finland fanns också en man som oförskräckt tecknade sina fantasier om män med svällande kön och lust i blicken.

Om det är någon som format och synliggjort gaykulturen i världen så är det Touko Laaksonen alias Tom of Finland. När museichefen Leevi Haapala hälsar pressen välkommen till Kiasmas nya utställning En vågad resa, påpekar han att Touko Laaksonen (1920-1991) och Tove Jansson (1914-2001) förmodligen är Finlands kändaste konstnärer ute i världen just nu.

Tecknandet förenar dem, men också homosexualiteten, även om den konstnärligt tar sig uttryck på väldigt olika sätt. Precis som Mumintrollet är Tom of Finland också ett starkt brand och egentligen borde vi vara stolta över att hans homoerotiska teckningar idag utgör en global och synlig del av gaykulturens visuella sfär.

Museichefen Leevi Haapala (hg) och kuratorn João Laia inför den nya utställningen på Kiasma om Tom of Finland.
Bildtext Kuratorn João Laia och museichefen Leevi Haapala presenterar den nya utställningen.
Bild: Petter Lindberg / Yle

– I Toms bilder finns finskheten med på ett väldigt tydligt sätt, åtminstone i den tidigaste produktionen där stockflottare, skogshuggare och soldater avbildas, säger Leevi Haapala.

Erotik och vardag

När Touko Laaksonen flyttar till USA ändrar bilderna karaktär och får en internationell prägel, men under 50- och 60-talet är det finska män i tidstypiska finska miljöer som porträtteras: i skogen, vid någon sjö eller på sin arbetsplats.

Visst har bilderna starka erotiska undertoner där lusten och sexet står i fokus, men samtidigt utgör bilderna fina porträtt på yrkesarbetande män (sjömän, skogshuggare, bilmekaniker och chaufförer) där miljöerna och klädseln liksom i förbifarten berättar om vardagsvillkor, slit och knapphet i ett efterkrigstida Finland.

– Människor och städer går att identifiera, men nog är det ju sina erotiska fantasier som Touko här ger uttryck för och en längtan efter en värld där han inte behöver dölja sin läggning, säger Leevi Haapala.

Man på motorcykel omgiven av två lättklädda män. Teckning av Tom of Finland.
Bildtext Tom of Finlands män har blivit stilikoner.
Bild: Tom of Finland Foundation

Tom of Finland har med sina bilder präglat hela den efterkrigstida synen på en viss del av den homosexuella kulturen där fetischismen, musklerna, mustascherna och viriliteten stått i fokus. På sin tid var bilderna uppseendeväckande och ansågs anstötliga och pornografiska, men idag säljs det kaffe och påslakan med Tom of Finland-tryck.

Tom of Finlands arv

Världen har förändrats och utställningen på Kiasma försöker därför tillmötesgå unga besökare, för vilka Tom of Finland inte har samma status som gayikon och stilbildare, säger Leevi Haapala.

– Vid sidan av de erotiska teckningarna förmedlar Tom of Finland också ett mod att vara sig själv. Och om man granskar hans teckningar ur ett rent tekniskt perspektiv, så är han också en föregångare inom fotorealismen.

Liftande man och motorcykelknutte. Teckning av Tom of Finland.
Bildtext Touko Laaksonens genomarbetade teckningar närmar sig fotokonsten.
Bild: Tom of Finland Foundation

Under sin livstid revolterade Tom of Finland mot skenheligheten, inskränktheten och hyckleriet genom att skapa sin alldeles unika fantasivärld, men idag slår hans konstnärliga gärning också ett slag för jämlikhet och tolerans.

– Om vi inte ständigt diskuterar och lyfter fram frågor om jämlikhet, så faller de i glömska eller tas för givna och därför påminner oss Tom of Finland vilken insats det ibland krävs för att åstadkomma förändringar.

Bilderna som en gång uppfattades som farliga och anstötliga har kanske förlorat lite av sin upproriska kraft och blivit mainstream när estetiken lånats till reklam- och modevärlden av till exempel Jean-Paul Gaultier.

Men istället har andra aspekter av Tom of Finlands bildvärld blivit tydligare, såsom humorn som tidigare förbisetts för att den erotiska laddningen varit så påträngande.

– I Toukos bilder finns humor, glädje och stolthet. De här männen känner ingen skam eller ångest. Och det är en positiv energi som vi idag också kan ta del av.

Utställningen En vågad resa pågår på Kiasma fram till 29.10.2023.