Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och KD ska bilda regering: ”Med den här kombinationen står vi inte inför det omöjliga”

Uppdaterad 27.04.2023 18:01.
Petteri Orpo om skillnaderna mellan Sannfinländarna och Samlingspartiet - Spela upp på Arenan

Fyra borgerliga partier inleder egentliga regeringsförhandlingar på måndag. Regeringssonderaren Petteri Orpo talar om stora utmaningar speciellt kring ekonomin, men litar på partiernas gemensamma situationsbild. Sannfinländarna betonar kompromissvilja.

– Vi har stora utmaningar, men med den här kombinationen står vi inte inför det omöjliga, sa Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo när han på torsdag eftermiddag presenterade den nya regeringskonstellationen. Den består av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Samtliga partiordförande hade samlats i riksdagshuset för att höra Orpos slutsatser i regeringssonderingen.

Det var ett snabbt besked till den blivande oppositionen; Socialdemokraterna, Centern, Vänsterförbundet, De Gröna och Rörelse Nu. Partiledarna hann knappt dricka ur sitt kaffe innan mötet var avslutat.

De egentliga regeringsförhandlingarna mellan de fyra partierna inleds officiellt på tisdag morgon den 2 maj. Där ska partierna inte bara komma överens om ett regeringsprogram, utan också antalet ministrar, fördelningen av ministerportföljer partierna emellan och vem som ska bli ministrar.

Vänstern ute: ”Annan syn på situationen”

Vid en kort presskonferens med de fyra partiledarna förklarade Petteri Orpo sitt val. Han betonade partiernas bild av situationen i fosterlandet – och vilka reformer partierna ser som nödvändiga för att det ”fina finländska välfärdssamhället” ska kunna räddas och bevaras. Det andra gällde metoderna och vilka konkreta förändringar man är beredd till.

Det var just situationsbilden som fällde Socialdemokraterna ur regeringsförhandlingarna, sa Orpo. Även om målet är gemensamt har de en annan syn på det ekonomiska nuläget och vilka åtgärder som krävs.

Därför hade Petteri Orpo en stark tro och förtroende för att det borgerliga regeringsunderlaget tillsammans kan få till stånd nödvändiga förändringar också i svåra och överraskande situationer.

– Stora utmaningar kräver svåra beslut. Vi måste spara och göra reformer – men de är möjliga, sa Orpo.

Illustrativ bild av animerade människor på en svart bakgrund.

Trimma statsekonomin i Yles budgetspel och se vem som drabbas av dina val

Finansministeriet vill skära 6 miljarder från statsbudgeten under nästa valperiod. Försök balansera budgeten och se vilka konsekvenser dina val får.

Orpo: ”Vi får det bättre i övermorgon”

Ekonomin och låntagningen kan bli det största problemet, det blir inte lätt att hitta och enas om budgetåtgärder, sa Orpo. Det behövs också förnyelser inom sysselsättning och arbetsliv. Klimat- och energifrågorna samt invandringen kan dessutom bli knepiga frågor, som ska utredas och förhandlas, sa Orpo och de övriga partiledarna.

– Vi försöker inte kräva det omöjliga av någon. Om vi gör mycket och snabbt i dag och i morgon, så får vi det bättre i övermorgon, hoppades statsministerkandidaten Petteri Orpo.

Det finns oenigheter och skillnader mellan partierna, men mer som förenar. Vi kan få pragmatiska lösningar, det är helheten som räknas.

– Vi försöker smidigt använda den tid som behövs för en funktionsduglig regering i juni, med ett gott program som svarar på Finlands utmaningar, sa Orpo.

Purra: ”Kompromisser behövs, vi är pragmatiska”

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra förbinder sig till en majoritetsregering med ett program som alla kan stå bakom. Partierna har stora oenigheter som man ändå har enats att förhandla om. Större än så är oenigheten inte, sa hon.

Hur klarar sig SFP och Sannfinländarna i invandringsfrågan – era åsikter är ju som eld och vatten, frågade en journalist vid presskonferensen.

– Det är en förhandlingsfråga, svarade Purra och öppnade upp för kompromisser om arbetskraftsinvandringen, även om hon sa sig stå bakom allt hon sagt om invandringen och dess betydelse för både ekonomi och säkerhet.

Henriksson: ”Det blir inte enkelt”

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson refererade diskussionen inom SFP, senast i en lång diskussion i dag i riksdagsgruppen. Med erfarenhet av fyra regeringsförhandlingar sa Anna-Maja Henriksson att ingen regeringsbildning är enkel. Det kommer inte heller den här att bli, förutspådde hon.

– En stor majoritet i riksdagsgruppen understödde ett ja tack till inbjudan att förhandla på Ständerhuset, för att få fram en stabil majoritetsregering, där förhandlingsresultatet avgör.

Hon betonade slutresultatet: ett regeringsprogram som ska trygga tillväxt, sysselsättning, klimatfrågor och värnandet om landets tvåspråkighet, utbildning och alla människors lika värde och rättigheter.

Anna-Maja Henriksson om kompromissviljan i förhållande till Sannfinländarna - Spela upp på Arenan

Essayah: För tidigt formulera EU-politiken

Sari Essayah från Kristdemokraterna är den fjärde partiledaren i den nya regeringen.

– Det är viktigt för KD att den finländska välfärdsservicen kan räddas genom att vi får den offentliga ekonomin i balans, och att arbete och företagande är lönsamt, sa Essayah. Hon hoppades på ett regeringsprogram som passar med KD:s målsättningar och värderingar.

Sari Essayah ville inte svara på en detaljfråga om framtidens EU-politik.

– Nästa år är det val till EU-parlamentet och det är viktigt att vår regering i tid tar ställning till de frågor som är viktiga för Finland så vi kan bli påverkare vid EU-borden, sa Essayah. Hon kritiserade den gamla regeringen för en dålig förhandspåverkan.

Bildkollage med politiker och en journalist.

Regeringsförhandlingarna: Vad händer nu?

Så här går regeringsförhandlingarna till i Finland.