Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det känns tryggt här" – Galaxy och Silja Europa är flyktingförläggningar i Nederländerna med oviss framtid

Uppdaterad 28.04.2023 16:58.
Passagerarfärja fungerar som flyktingförläggning - Spela upp på Arenan

De kännspaka passagerarfärjorna har blivit lösningen på det skriande behovet av bäddplatser för asylsökande i Nederländerna. Men det är en nödlösning, och det är oklart hur boendet ska skötas i framtiden.

M/S Galaxys blåvita färger syns på långt håll i industrihamnen i Amsterdam, där fartyget ligger förtöjt vid kajen omgärdad av järnstängsel.

Allas identitet kontrolleras redan utanför, och det samma upprepas på bildäck som är huvudingången till färjan. Vid middagstid passerar enstaka personer bägge kontrollpunkterna och visar upp sina kort på vägen ut.

Säkerhetsarrangemangen kan kännas rigorösa, men de är viktiga för människor som kommer från svåra förhållanden, påpekar man.

– Fartyget är avskärmat från yttervärlden. Man har rätt att komma och gå som man vill, men det här är en säker plats där man inte behöver vara rädd, säger Lars Henning.

Han arbetar för den nederländska myndigheten för asylsökande COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) och ansvarar för verksamheten ombord.

M/S Galaxy i Amsterdam i april 2023 där den fungerade som flyktingförläggning
Bildtext M/S Galaxy ligger förtöjd i Amsterdam fram till oktober i år.
Bild: Mette Nordström / Yle

Stor brist på platser för asylsökande

M/S Galaxy som är mest känd för att ha trafikerat på rutten Åbo-Stockholm har sedan oktober förra året varit uthyrd till Nederländerna för att fungera som en flyktingförläggning.

Det råder en skriande brist på ankomstboende i landet, och läget blev ohållbart i somras då en förläggning i nordost vid den tyska gränsen inte längre kunde ta emot folk, utan flyktingar tvingades övernatta utomhus.

Huvudorsaken till att flyktingmottagningen haltar uppges bero på att man har skurit ner i verksamheten och stängt flera tillfälliga förläggningar.

Det har varit en kris och det kommer att vara en kris när det gäller tillströmningen av människor, och de utmaningar vi har för att hitta boende åt dem, säger Ronald Smallenburg som är COA:s talesperson.

Tre anställda vid den nederländska flyktingmyndigheten COA ombord på M/S Galaxy
Bildtext Från vänster Jeroen Korff, Lars Henning och Ronald Smallenburg från nederländska myndigheten för asylsökande COA.
Bild: Mette Nordström / Yle

Med sina nästan 1500 inneboende är Tallink Siljas färja numera en av de största förläggningarna för asylsökande i Nederländerna.

Här finns inga ukrainare eftersom de har fått specialstatus inom EU.

Den största gruppen asylsökande ombord kommer istället från det krigshärjade Syrien.

Alla kan inte bo i små hytter

Jeroen Korff visar runt på fartyget som fortfarande ser ut som en Sverigebåt, men med en helt annorlunda verksamhet ombord.

Här finns ett område som har fredats enbart för kvinnor och den tidigare sminkbutiken har förvandlats till en informationsdisk.

En del har cellskräck och vill därför komma iland så fort som möjligt

Jeroen Korff, COA

Supermarketen är stängd och hyllorna tomma – den öppnar bara då man delar ut förnödenheter.

Manliga asylsökande som spelar kort ombord på M/S Galaxy i Amsterdam
Bildtext Kortspel är ett populärt sätt att fördriva tiden ombord.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Vi stiger in i en två personers hytt på däck fem, ett av de tre däck som är i bruk för boende.

Enligt Korff reagerar de asylsökande mycket olika på boendeformen.

– En del har cellskräck och vill därför komma iland så fort som möjligt, medan andra har varit nöjda med att allt är arrangerat. Och så finns det de som själv vill laga maten och göra det som passar dem, säger han.

Fartygslivet innebär att det är en personal som har hand om allt från städning till tvätt och matlagning. I restaurangen serveras måltider tre gånger dagligen.

– Jag känner mig bra här och det känns tryggt att vara i Nederländerna säger Dargham Samaan som kommer från mellersta Syrien och hoppas bli återförenad med sin fru och son som fortfarande finns i hemlandet.

Flyktingbarn spelar datorspel ombord på M/S Galaxy i Amsterdam
Bildtext Barnen ombord föredrar att spela datorspel.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Bilal Baloch säger att han jobbar för mänskliga rättigheter i den pakistanska provinsen Baluchistan, där det pågår en konflikt mellan separatister och Pakistans armé och säkerhetstjänst.

Han har bott ombord på Galaxy i över ett halvt år, och i väntan på sin asylbehandling fyller han dagarna genom att engagera sig i sin hemprovins eller genom att hjälpa till i restaurangen.

– Det här är ett bra och demokratiskt land där vi kan tala ut och där vi kan höja vår röst för våra rättigheter, säger Baloch.

Asylsökande måste lämna Silja Europa

Hyresavtalet för M/S Galaxy löper ut i oktober, och det är oklart vad som kommer att hända efter det.

Flyktingfrågan är ett känsligt politiskt ämne också i Nederländerna, och även om färjorna är en tillfällig lösning så har inte heller det varit en lätt fråga.

Den likaså uthyrda M/S Silja Europa ligger förtöjd i kommunen Velsen, en halv timmes bilfärd från Amsterdam.

Passagerarfärjan Silja Europa vid en kaj i Nederländerna där den fungerar som flyktingförläggning
Bildtext Beslutsfattarna i kommunen Velsen vill inte att Silja Europa fortsätter som flyktingförläggning.
Bild: Mette Nordström / Yle

Det trettioåriga fartyget betraktas fortfarande som en av världens största passagerarfärjor, men trots sin kapacitet för över 3 000 människor är det tyst och stilla ombord.

Kaptenen Andres Iilane förevisar kommandobryggan och säger att man hela tiden har ett manskap ombord eftersom det är en säkerhetsfråga att se till att allt fungerar.

M/S Silja Europa har ändå inte rört sig ur fläcken på sju månader.

– Varje sjöman vill ju ut på havet, men det här är också ett jobb, säger han.

Att det är så stillsamt beror på att kommunen har krävt att det bara får finnas 220 asylsökande ombord, och att man därför var tvungen att omplacera cirka 600 personer nyligen.

Det här fartyget kommer att segla iväg en dag

Hanneke Niele, COA

– Vi måste lämna den här platsen den fjärde juni och vi är fortfarande upptagna med att hitta andra lösningar och andra ställen, men det är mycket svårt, säger platschefen Hanneke Niele.

Platschefen Hanneke Niele pekar på tavla ombord på Silja Europa och förklarar hur flyktingförläggningen fungerar.
Bildtext Hanneke Niele är COA:s platschef ombord på Silja Europa.
Bild: Mette Nordström / Yle

Både Niele och kollegerna från COA är eniga om att den bästa lösningen är flyktingförläggningar iland, istället för ombord på fartyg.

– Det här är inte billigt, det vet alla. Varje cent som läggs på ett hus är värt pengarna, medan det här fartyget kommer att segla iväg en dag, säger hon.

Silja Lines fartyg M/S Galaxy står i hamnen i Mariehamn.

Galaxy återvänder inte till rutten mellan Åbo och Stockholm

Kryssningsfartyget m/s Galaxy återvänder inte till rutten mellan Åbo och Stockholm. Fartyget kommer att segla under lettisk flagg från och med mitten av april.