Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter ockerhärvan i Närpes skrevs en checklista för branschfolket i växthusnäringen: ”Den blev snabbt färdig”

Maaseudun Työnantajaliiton toimitusjohtaja Kristel Nybondas.
Bildtext Kristel Nybondas, vd på Landsbygdens arbetsgivareförbund
Bild: Maaseudun Työnantajaliitto

Från tidigare hade man en handbok för utländska arbetstagare om deras rättigheter. Efter ockerhärvan har man också tagit fram en granskningslista för arbetsgivarna.

Nu är också polisen i Helsingfors klar med sina förundersökningar om de uppmärksammade fallen om misstankarna om ocker och människohandel i Närpes.

Kriminalinspektör Pekka Hätönen från Helsingforspolisens grupp för undersökning av människohandel ser det som väldigt sannolikt att det väcks åtal med samma benämningar som polisen har arbetat med under sin förundersökning.

Det vill säga grovt ocker för åtta misstänkta och människohandel för två.

– Vi har under förundersökningen fått bra bevis för de misstänkta brotten, säger Hätönen.

Samtidigt säger han dock att man undersökte flera andra misstänkta brott som man inte lyckades hitta tillräckligt med bevis för och som inte går till åtalsprövning.

Försökte rekrytera kvinna för att utnyttja sexuellt

De två huvudmisstänkta i ockerfallen är ett vietnamesiskt företagarpar.

Vad gäller människohandeln är det en närpesisk växthusföretagare som är misstänkt, tillsammans med en person från Vietnam.

Enligt polisens förundersökning har de två rest till Vietnam med intentionen att rekrytera en ung kvinna att komma till Finland. Kvinnan skulle utnyttjas sexuellt. Kvinnan kom dock aldrig till Finland.

Hätönen konstaterar att härvan har varit utmanande att utreda.

– Det hela har präglats av att målsägande inte velat delta i utredningen och inte velat prata med polisen eller andra myndigheter.

Dock påpekar Hätönen att det också finns målsägande som öppet berättat vad de vet.

Förbundet reagerar

När fallen uppdagades för ett drygt år sedan kontaktade vi Kristel Nybondas, vd på Landsbygdens arbetsgivareförbund. Vi frågade henne hur förbundet ska utreda och ta itu med problematiken.

Hon berättade då att hon leder en arbetsgrupp som efter ockerhärvan i Närpes tillsatts för att hitta olika konkreta åtgärder i syfte att förhindra brister i samband med rekryteringen av arbetskraft.

Kristel Nybondas är sakkunnig vid Landsbygdens Arbetsgivareförbund
Bildtext Kristel Nybondas har mycket att reda ut.
Bild: Yle/Patrik Skön

Nybondas påpekade då att mycket redan hade gjorts. Förbundet hade exempelvis redan tagit fram en handbok för arbetstagare på väg till Finland.

Att upplysa kommande utländska arbetstagare om sina rättigheter är en sak. En annan sak är om arbetsgivarna vet hur de å sin sida kan stävja ocker och människohandel samt vilka deras skyldigheter som arbetsgivare är.

Trygg rekrytering

För att motverka eventuell osäkerhet och okunskap om hur företagarna själva kan förebygga ocker och människohandel gällde det att snabbt få ut mera information, berättar Nybondas.

– Vi kontaktade Heuni som är FN:s kriminalpolitiska institut och bad om sakkunskap därifrån. Tillsammans beslöt vi då att det kanske är bäst att göra något slags verktyg eller hjälpmedel för våra producenter ute på fältet för att de ska kunna ta tag i saken direkt och göra nånting konkret.

Det här resulterade i en så kallad granskningslista för trygg rekrytering.

Informationsblad för Ansvarsfull rekrytering och Förebyggande av arbetsrelaterad utnyttjande
Bildtext Den så kallade granskningslista för trygg rekrytering.
Bild: Landsbygdens Arbetsgivareförbund

– Den blev snabbt färdig. Allt det här tog en månad, några möten och en massa e-post-växlingar och telefonsamtal och slutresultatet har skickats även till myndigheter. Jag vet att Migri har den, att fackförbunden har den, arbetsskyddsmyndigheten har den, producentföreningar har den och alla våra medlemmar har fått den.

Efter att förundersökningen blev klar har gruppen sammankallats igen för att uppdatera granskningslistan och eventuellt utvidga den med information som har kommit fram i undersökningarna.

Informationsblad för Ansvarsfull rekrytering och Förebyggande av arbetsrelaterad utnyttjande
Bildtext Listan är ganska diger redan nu.
Bild: Landsbygdens Arbetsgivareförbund

– Vi vill inte ersätta den eftersom den vi har gjort är konkret och bra för en anslagstavla. Men vi gör den kanske ännu lite mera omfattande och detaljerad med ännu mera hjälpmedel och konkreta saker om hur man ska reagera på den här frågan, hur man tryggt rekryterar och hur man hjälper sina arbetstagare när problem uppdagas.

Blev ni överraskade när ni hörde om misstankarna i Närpes?

– På sätt och vis. Det här är inget nytt fenomen. Vi har haft problem inom andra branscher, till exempel bärodlingen. Då gällde det inte arbetstagare från Asien utan österifrån. Inom växthusbranschen och speciellt i Österbotten har det inte varit ett klart och tydligt problem.