Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan Finland bli en stormakt för grön teknik? Vi besöker familjeföretaget som ser enorm efterfrågan

Byggboomen inom vindkraften öppnar upp oanade möjligheter också för mindre företag. - Spela upp på Arenan

Den gröna omställningen framskrider snabbt och det skakar om den finländska industrin. För vissa företag skapar det nya och oanade möjligheter att växa. Ett skolexempel hittas i Loimaa, norr om Åbo.

Stora, gråa industrihallar tornar upp sig vid riksväg nio. Familjeföretaget Pemameks produktionshallar går inte att missa för den som åker norrut från Åbo och anländer till Loimaa.

Företaget har i över femtio år producerat svetsnings- och produktionsautomatik för industrin.

Beställningar från varvsindustrin i bland annat Åboregionen var länge grundpelaren som man förlitade sig på. Men för sex sju år sen insåg man att beroendet av den cykliska varvsindustrin var alltför stort.

Det var då man riktade blickarna mot vindkraftsmarknaden som var på uppgång.

Det har visat sig vara en guldgruva.

– Vindkraftens andel har vuxit markant under de senaste åren. Särskilt marknaden för offshore (havsbaserad) vindkraft har vuxit, säger företagets vd Juha Mäkitalo.

Den senaste veckan har företaget offentliggjort två större beställningar. Det handlar om att leverera produktionslinjer för byggande av fundament – så kallade XXL-monopiler – för havsbaserade vindkraftsanläggningar.

Beställningarna kommer från holländska Sif Holding och spanska Haizea Wind Group, två europeiska storspelare på marknaden för havsbaserad vindkraft. Över 90 procent av Pemameks omsättning kommer från exporten.

Marknaden för havsbaserad vindkraft växer

Den finländska industrin är i ett brytningsskede. Vind- och solkraften tar över allt större delar av marknaden och elektrifieringen av samhället framskrider, då klimatpåverkande utsläppen borde fås ner.

Bland annat Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo – som med stor sannolikhet blir Finlands nästa statsminister – har haft visioner om att göra Finland till ”en stormakt för grön energi”.

Näringslivet har lyft fram den gröna omställningen som en ekonomisk möjlighet som i bästa fall kan locka miljardinvesteringar och nya beställningar till Finland under de kommande åren.

I de här visionerna har också mindre företag som till exempel Pemamek en central roll.

Vd Juha Mäkitalo tror på ökad tillväxt de kommande åren.

– Särskilt den havsbaserade vinkraftsindustrin växer snabbt. Man bygger allt större vindturbiner och plattformar, säger Mäkitalo.

Produktionshall i Loimaaföretaget Pemamek.
Bildtext Företaget utvidgade med en ny produktionshall i fjol för att kunna svara på efterfrågan från vindkraftsindustrin.
Bild: Ville Hupa

– Det kräver i sin tur kräver allt större maskiner och produktionslinjer och därför behövde vi en högre hall.

Nyligen investerade företaget i en ny produktionshall, som blev färdig i december i fjol.

– Här är taket fem meter högre än i de andra hallarna, säger Mäkitalo och pekar på två plattformar i den nya hallen.

Brist på arbetskraft – men inga planer på att flytta produktionen utomlands

Företagets största problem är nu bristen på kunnig arbetskraft. På några år har antalet anställda vuxit från drygt 200 till nästan 350.

– Vi har i år anställt mellan 30 och 40 personer. Målet är att anställa ytterligare 70 personer under den pågående räkenskapsperioden.

Har tanken slagit er att flytta produktionen utomlands?

– Nej. Vi är ett familjeföretag och vår affärsverksamhet är projektbaserad. Då är det bra att både planering och produktion finns på ett och samma ställe, det vill säga här i Loimaa.

Du kan diskutera ämnet i kommentarsfältet till kl. 18:00

Diskussion om artikeln