Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Över två års fängelse för daghemsanställd som utnyttjat ett barn sexuellt

Rättsal 209 i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Helsingfors tingsrätt ansåg att offrets och vittnenas berättelser samt rättspsykologens uttalande gav tillräcklligt med stöd åt åtalet.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Yle

Offret var i femårsåldern när specialbarnträdgårdsläraren började utnyttja henne i samband med sovstunderna på daghemmet.

Helsingfors tingsrätt har dömt en man som arbetat som specialbarnträdgårdslärare till ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av ett barn på det daghem där han jobbade.

Barnet var 5–6 år gammalt och mannen över 40 år gammal vid tidpunkten. Enligt rätten har mannen utnyttjat barnet genom att föra in sina fingrar i hennes slida i samband med sovstunderna på daghemmet. Utnyttjandet pågick under knappt ett års tid.

Utnyttjandet kom fram när barnet i förbigående berättade för sin mamma att mannen pillat på hennes snippa. Flickan berättade att det inte kändes bra och illustrerade hur det gått till genom att sätta sina händer innanför underbyxorna.

Mannen nekade till åtalet och till att ha utsatt barnet för sexuella handlingar. Han hävdade att han inte skulle ha haft möjlighet att utföra de brott som han anklagades för eftersom det hela tiden funnits andra människor närvarande. Mannen sade också att barnets berättelse var orsakad av hennes livliga fantasi.

Tingsrätten ansåg att offrets berättelse var trovärdig

Tingsrätten ansåg att både offrets och vittnenas berättelser samt rättspsykologens uttalande gav tillräckligt med stöd åt åtalet.

Vidare ansåg rätten att mannens berättelse var motstridig. Under utredningen hade det inte framkommit att barnet skulle ha speciellt livlig fantasi och rätten ansåg dessutom att mannen haft möjlighet att vistas i rummet där barnen sov utan att andra vuxna var närvarande.

Dessutom hade polisen vid en husrannsakan hittat föremål hemma hos mannen som indirekt stödde åtalet. Det rör sig om en hemgjord sexleksak utrustad med en konstgjord vagina och klädd i barnkläder. Det framkom också att mannen surfat på lagliga porrsajter där vuxna klädde ut sig till barn och unga.

Enligt domslutet stöder de här fynden indirekt antagandet att den åtalade hade ett sexuellt intresse för barn och unga, även om föremålen inte hade en direkt koppling till gärningarna i åtalet.

Tingsrätten dömde mannen till två år och två månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Källa: STT