Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Atte Harjanne ersätter Osmo Soininvaara som ordförande för energibolaget Helens styrelse

En äldre man står framför en trappa och ser in i kameran.
Bildtext Osmo Soininvaara avgår som planerat från posten som ordförande för Helens styrelse.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Den nya ordföranden väljs officiellt när stadsstyrelsens koncernsektion har sitt följande möte den 2 maj. Sonivaara utsågs efter kommunalvalet 2021 till ordförande för perioden 2021–2023 och Harjanne för 2023–2025.

Soininvaara och Harjanne är båda gröna fullmäktigeledamöter i Helsingfors.

”Mitt ordförandeskap sammanföll med en stormig period, men Helen har ridit ut både energiomställningen och den energikris som Putins krig orsakat. Vägen från att bränna stenkol till att vara landets starkaste energibolag har varit svår men resultatbringande”, skriver Soininvaara i ett pressmeddelande.

Den blivande ordföranden Harjanne har tidigare forskat i klimatförändringens påverkan och är diplomingenjör till sin utbildning.

Han meddelar i samma pressutskick att han är ivrig över det nya uppdraget som han ser att för med sig ett betydande ansvar.

”Helen, som hela energibranschen, är mitt i ett stor och oundviklig omställning mot en utsläppsfri och ekologiskt hållbar ekonomi. Den måste genomföras med fart”, säger Harjanne.

En man sitter vid ett bord.
Bildtext De Grönas Atte Harjanne sitter i Helsingforsfullmäktige och riksdagen.
Bild: Sasha Silvala / Yle

Helen ägs av Helsingfors stad, och styrelseplatsen hör till de poster som partierna efter varje kommunalval delar upp mellan sig.