Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bitter förlust för Smålejonen i kvartsfinalen – finländska slutforceringen räckte inte till då slovakiska målvakten storspelade

Kasper Halttuen.
Bildtext Kasper Halttunens blev Smålejonens poängkung i Schweiz
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Finland har spelat klart i U18-VM turneringen i ishockey. Slovakien fick bättre utdelning på sina chanser i kvartsfinalen och vann slutligen med 2–3.

Inför kvartsfinalen var Finland favorit att ta sig vidare.

Men Slovakien, som var på håret att åka ut redan i gruppspelet, tog redan efter 36 sekunder övertaget i matchen efter mål av lagets poängkung Dalibor Dvorsky.

I den andra perioden lyckades slovakerna utöka ledningen två gånger om och ledde matchen med 3–0 inför den tredje perioden.

I matchens sista period blev det blåvit uppryckning med hela 29-3 i skott i finländsk fördel, men utdelningen på chanserna var obefintlig. En glimt av hopp tändes då den finländske poängettan Kasper Halttunen reducerade i början av perioden.

Emil Järventie reducerade matchen ytterligare med tio sekunder kvar av speltiden, men förgäves.

Vid slutsummern hade den slovakiske målvakten Samuel Urban räddat hela 54 skott, medan finländske Eemil Vinni stått framför 16.

Turneringen slutade därmed i en stor besvikelse för Smålejonen efter fjolårets brons. Senast Finland vunnit U18-VM var år 2018.

Halttunen blev Finlands bäste poängproducent i turneringen med 6 mål och 4 assist på fem matcher.

U18-VM i ishockey, Schweiz: Kvartsfinaler

Finland–Slovakien 2–3

USA–Tjeckien 4–1

Kanada–Schweiz x–x

Sverige–Lettland x–x

Diskussion om artikeln