Norrländska stridsfordon populära då Europa rustar upp: ”Kommer att se ytterligare ökning”
När företag, som försvarsföretaget Hägglunds i svenska Norrland, växer sig stora oroar sig kommuner för minskad arbetskraftsinvandring: ”Det blir verkligen ett problem”
Det finns en oro för den svenska försvarsindustrin. Inte för att det går dåligt, verkligen inte. Tvärtom går det så bra att det blir svårt att hinna med alla ordrar.
Det märks också i svenska Örnsköldsvik i Norrland där BAE Hägglunds har sitt säte. Bolaget tillverkar stridsfordon och bandvagnar och alla kurvor pekar uppåt.
– Orderingången är historiskt stor, säger vd Tommy Gustafsson-Rask.
Värdet på de beställningar som Hägglunds fick 2021 låg på 15 miljarder kronor (drygt 1,3 miljarder euro). 2022 låg orderingången på 26 miljarder kronor (drygt 2 miljarder euro).
– Vi har stora affärsmöjligheter kvar, så vi kan nå upp till samma nivåer även det här året. Vi ökar vår omsättning från 4 miljarder kronor till 12 miljarder kronor, säger Gustafsson-Rask.
BAE Systems Hägglunds
Hägglunds som grundades 1922 var tidigare Sveriges största busstillverkare.
Under 60-talet blev man ett försvarsföretag.
Sedan 2004 ägs Hägglunds av brittisk-amerikanska BAE Systems.
Stridsfordon CV-90 kan utrustas med eldrör eller granatkastare.
Bandvagnar används främst för trupptransport och rymmer 14 personer och kan ha karosser av plast eller pansarplåt. Kan också bli en båt som går fem knop.
Källa: DN.
Den uppgång företaget ser i dag beror inte direkt på Rysslands storskaliga invasion av Ukraina, utan snarare på annekteringen av Krim 2014. Steget från första kontakt till undertecknat kontrakt tar lång tid inom försvarsindustrin.
– Kriget har inneburit att man fattat snabbare beslut, men efter annekteringen av Krim 2014 började staterna se att Ryssland är ett reellt hot. Och det är de konsekvenserna vi har sett de senaste åren, säger Gustafsson-Rask.
Konsekvenserna av kriget kommer senare, menar han.
– Då kommer vi få se en ytterligare ökning tror jag.
Kommunen orolig över minskad invandring
Samtidigt har också antalet anställda ökat markant. Från 800 anställda till över 1 500 på bara två år, något som man från kommunens håll ser positivt på.
Örnsköldsvik har drygt 30 000 invånare i dag och enligt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind från Centerpartiet har man en vision om att öka antalet invånare. Där kan Hägglunds spela en roll.
– Vi har påbörjat ett arbete med att se till att det finns bostäder, att det finns förskolor och skolor, sjukhus och äldreboenden, säger Anna-Britta Åkerlind.
Örnsköldsvik har också ökat antalet som kan komma in på industriprogrammet vid stadens gymnasium för att exempelvis tillfredsställa Hägglunds behov av arbetskraft.
Hägglunds är inte det enda företaget som växer i staden, och inom kommunen finns det en oro för att man inte ska kunna hitta kompetent arbetskraft till alla. Det här speciellt då den svenska regeringen vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring till landet.
– Det blir verkligen ett problem. Vi har stora behov i flera företag där man inte får tag på kompetent personal i Sverige, säger Anna-Britta-Åkerlind.
Ska sexdubbla produktion
Svenska Yle har tidigare rapporterat om att det kan uppstå luckor i europeiska länders förråd då man skänker vapensystem till Ukraina. Det här för att väntetiden på beställningar är lång.
Det här gäller också Hägglunds, där produktionen går på högvarv.
Just nu arbetar Hägglunds på flera ordrar, bland annat har Slovakien köpt stridsfordon för 14 miljarder kronor. Samtidigt har också Sverige, Tyskland och Storbritannien lagt in beställningar på bandvagnar, så produktionen går på högvarv och Hägglunds vill sexdubbla sin produktion.
Tidigare tillverkade man ett stridsfordon i veckan, men nu ska man tillverka ett stridsfordon om dagen. Vd Tommy Gustafsson- Rask tror att högsäsongen kommer hålla i sig en längre tid.
– Vi ser att länder måste återanskaffa det man nu har skänkt till Ukraina, man kommer se över systemen på brigaderna, men sedan kommer man också bygga upp lager. Jag tror vi kommer att vara på den här nivån till 2035 och sedan bibehålla en högre nivå.