Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sanslös dramatik! Tappara är ligamästare igen efter kvittering i slutsekunden – svenska förstärkningen avgjorde i förlängning: ”Ofattbart”

Uppdaterad 27.04.2023 23:01.
Veli-Matti Savinainen och Tappara firar.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Tappara är fortfarande herren på täppan i finländsk ishockey. Tammerforslaget besegrade Pelicans i finalserien med 4–1 i matcher. Den femte finalen var en thriller som avgjordes först efter en magisk vändning av hemmalaget.

Pelicans såg ut att ha gjort det omöjliga efter att ha vänt ett 0–3 underläge mot storfavoriten och regerande mästaren Tappara. Men med en ynka sekund kvar på klockan så kvitterade Tappara genom slutspelsstjärnan Veli-Matti Savinainen och matchen gick till förlängning.

Förlängningen hann bli nio minuter gammal. Svensken Marcus Davidsson sköt sig in i Tappara-fansens hjärtan genom att göra segermålet.

– Det är helt ofattbart. Vi trodde i princip att det var kört. Och så gör vi mål med en sekund kvar och det ger oss energi. Helt magiskt att få vinna, säger Davidsson till Yle Sporten.

Flygande start av Tappara

Efter åtta spelade minuter såg det ut som att Tappara skulle få en enkel resa till sin andra ligatitel i svit. Anton Levtchi, Kristian Tanus och Casimir Jürgens överlistade Pelicans-målvakten Patrik Bartošák inom loppet av dryga sex minuter och de flesta på plats trodde att matchen var över då det stod 3–0. Sannolikt också Bartošák som slog sönder sin klubba till hemmapublikens stora förtjusning då han blev utbytt.

Men Pelicans har flera gånger under slutspelsvåren visat prov på en enorm mental styrka och vägrade att vika ner sig. Topias Vilén och Ben Blood nätade var sin gång under andra halvan av första perioden som slutade 3–2.

Pelicans gör mål mot Tappara.
Bildtext Ben Blood tände liv i matchen genom sitt reduceringsmål.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Pelicans fullbordade comebacken

Andra perioden var avsevärt mer tillknäppt. Båda lagen spelade ödmjukt och man tog inga större risker. Snart sagt varje gång det hettade till i egen försvarszon slog man pucken ut på neutral is via sargen.

Tapparas powerplay har varit sylvasst under slutspelet men i final fem var det trubbigt. Skotten haglade endera förbi eller så redde Pelicans inbytte målvakt Jasper Patrikainen ut situationerna.

Då hemmalaget sumpade sina chanser i numerärt överläge så slog Pelicans i stället till. Ilkka Kangasniemis rappa skott hittade nätmaskorna och gästerna var i kapp då en minut återstod av tredje perioden.

Savinainen frälste hemmapubliken

Tappara har gjort namn om sig att vara en lagmaskin ut i fingerspetsarna, men i den femte finalmatchen var det grus i maskineriet under långa stunder. I början av tredje perioden förivrade man sig i anfallszonen och Pelicans kontrade in 4–3-målet genom Aatu Jämsen.

Jasper Patrikainen såg ut att bli en osannolik matchhjälte men Tapparas desperata jakt efter en kvittering gav resultat vid tiden 59.59. Taket nästan lättade då Veli-Matti Savinainen styrde in kvitteringen.

Frågan var om det skulle gå att stoppa Tappara efter den urladdningen?
Svaret var: Nej. Tappara tryckte på i förlängningen mer och mer ju längre förlängningen pågick och till slut tryckte Marcus Davidsson in segermålet.

– Jag hann inte tänka så mycket. Jag håller mig runt målet och så kastar Casimir Jürgens in en puck och så skjuter jag bara och ser att den går in. Det var en unik känsla, säger Tapparas svenska matchvinnare.

Veli-Matti Savinainen.
Bildtext Veli-Matti Savinainen styr in kvitteringen med ynka sekunden kvar av speltiden.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Alla tiders succésäsong

Tapparas lämnar en makalös säsong bakom sig. Som första finländska klubb vann man såväl CHL, grundserien samt ligaguldet under en och samma vår.

Under slutspelet förlorade man bara två matcher. En mot Helsingfors IFK i semifinal och den andra i final tre mot Pelicans.

Nästa säsong innebär emellertid en stor förändring. Succétränaren Jussi Tapola lämnar Tappara och han ersätts av Tre Kronors förre förbundskapten Rikard Grönborg.

Artikeln uppdaterad kl. 23.02 med kommentarer av Marcus Davidsson.

FM-ligan i ishockey, finalserien match 5/7

Tappara–Pelicans 5–4 efter förlängning
01.11 1-0 Levtchi (Merelä, Matushkin)
07.03 2-0 Tanus (Lehterä, Matushkin)
07.29 3-0 Jürgens (Merelä, Levtchi)
12.04 3-1 T Vilén (Ikonen, E Vilén) pp.
14.41 3-2 Blood (E Vilén)
39.01 3-3 Kangasniemi (Roine, Jasek) pp.
44.14 3-4 A Jämsen (Hirvonen, E Vilén)
59.59 4-4 Savinainen (Kemiläinen, Merelä) utan målvakt
68.57 5-4 M Davidsson (Jürgens, Puhakka) i förl.

Målvakter: Heljanko 7+ 4+ 5+ 1 = 17 Bartosak 2+ 0+ 0 = 2 Patrikainen 7+11+10+ 4 = 32

Publikmängd: 12 700

Tappara är finska mästare efter 4–1 i finalserien.

Diskussion om artikeln