Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Via skadehelvete till tvåfaldig ligamästare – Casimir Jürgens var en av Tapparas guldarkitekter: ”Hårt jobb ger belöning”

Casimir Jürgens och Otto Rauhala jublar efter Tappara ligaguld.
Bildtext Tapparas lagkapten Otto Rauhala och Casimir Jürgens hade lätt att le efter kirrat ligaguld
Bild: Lehtikuva

Casimir Jürgens var i händelsernas centrum i den högdramatiska femte ligafinalen mellan Tappara och Pelicans. Den 28-årige Tappara-backen gjorde ett mål och spelade fram till segermålet i förlängning.

Ögonen tindrar på Jürgens då han mitt i guldfesten blickar tillbaka på finalmatchen som blev en modern klassiker.

– En helt sjuk match. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi leder 3–0, vi ligger under 3–4, kvitterar med en sekund kvar och vinner i förlängning. Det visar hur starkt lag vi har, säger han till Yle Sporten och spricker upp i ett typiskt hockeyleende med stora gluggar mellan tänderna.

Tappara-spelarna sprutar champagne i omklädningsrummet.
Bildtext Segeryran var total i Tapparas omklädningsrum.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Fått belöning för allt slit

Casimir Jürgens har gått en lång väg till att nå den finländska eliten. Han fick sin ishockeyfostran i Helsingfors IFK men fick aldrig chansen i representationslaget.

I brist på andra alternativ tog han sitt pick och pack till Nyslott och spel i Mestis-klubben SaPKo. Det visade sig vara ett smart val – under sin andra säsong i klubben utsågs han till seriens bästa back samtidigt som SaPKo korades till mästare.

Att han några år senare skulle stå som ligamästare var ändå allt annat än solklart. Skador höll nämligen på att sätta stopp för hans utveckling.

– Det var långa tider som det var dystert, men jag har alltid litat på mig själv. Nu har det gått vägen. Hårt jobb ger belöning.

Tack vare den kompromisslösa inställningen är han nu tvåfaldig guldmedaljör i Tappara.

– Vi jobbar stenhårt. Det finns stor rutin och talang i laget. Det är säkert det som är orsaken till framgångarna.

Segerskytten hyllar Tapparas vinnarkultur

Två spelare som fått ett lyft i den vinnarkultur som genomsyrar Tammerforsklubben är bröderna Marcus och Jonathan Davidsson. Båda två hade en jobbig höst i SHL med HV71 men flytten till Tappara strax före jul vände på trenden.

Marcus Davidsson blev matchhjälte i den avgörande finalen då han gjorde segermålet i förlängning.

– I Tappara förväntar man sig att vi gör vårt yttersta i alla matcher. Det spelar ingen roll om det handlar om en grundseriematch och vi är trötta. Det finns en vinnarkultur här. Det sitter i väggarna. Det finns en anledning till att Tappara vinner så mycket man gör, säger han till Yle Sporten.

Säsongen var en fullträff. Han vann inte bara ligaguld – dessutom var han med om att ta hem CHL-titeln efter en finalseger över Luleå.

– Jag är sjukt nöjd över att ha kommit hit. Jag kunde inte ha haft en bättre säsong om jag ska vara helt ärlig. Det vände totalt efter nyår.

Diskussion om artikeln