Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medier: Mike Pence vittnade om Trump

Mike Pence inför en amerikansk flagga
Bildtext Mike Pence kan ha siktet inställt på Republikanernas presidentvalskandidatur.
Bild: AOP

USA:s tidigare vice president Mike Pence har vittnat inför en federal jury som utreder Donald Trump, rapporterar flera amerikanska medier. Pence frågades ut om vad han visste om stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Enligt medierna pågick utfrågningen i flera timmar. ABC News rapporterar att Pence befann sig i samma byggnad som juryn i över sju timmar innan hans bil sågs köra i väg.

Det är inte känt vad Pence kan ha sagt.

CNN uppger att det är första gången i modern historia som en vice president vittnar mot sin president.

Utfrågningen är del av den särskilda åklagaren Jack Smiths utredning kring Trumps försök att ogiltigförklara valutgången i presidentvalet 2020.

Trump uppges ha pressat Pence att blockera valresultatet 2020 åtskilliga gånger, utan framgång. Så sent som på morgonen den 6 januari ska Trump ha pressat Pence att ogiltigförklara valresultatet i ett privat samtal.

Trump fick åter nej på att blockera Pences vittnesmål

Vittnesmålet lämnades bara timmar efter att en federal domstol avvisade ytterligare ett försök från Trumps advokater att blockera Pences framträdande inför juryn.

– Vi kommer att följa lagen, vi kommer att berätta sanningen, sa Pence i en intervju med CBS News i söndags.

Trump har försökt blockera ett vittnesmål i flera etapper, och Pence har själv tidigare sagt att han inte kommer att göra det med hänvisning till att vicepresidentens roll som ordförande i senaten ger honom konstitutionellt skydd mot att vittna om en del frågor som rör lagstiftning.

I mars slog ändå en domare fast att Pence måste vittna om händelserna, där han ses som ett nyckelvittne. Domaren accepterade däremot Pences argument om att han själv inte, av konstitutionella orsaker, behöver utfrågas om sina egna handlingar den 6 januari 2021.

Nattens vittnesmål kommer samtidigt som Pence uppges överväga att utmana Trump i kampen om den republikanska presidentkandidatsnomineringen inför nästa års presidentval.

Källor: CNN, AP, Reuters, ABC