Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kommentar: Jag dokumenterade Lxandras drömdebut på Tavastia precis innan pandemin och efter tre år träffas vi igen

Lxandra som sjunge för publik, Sebastian Bergholms bild i vinjett.
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

I två års tid har Alexandra Lehti byggt upp karriären men i och med coronapandemin stängs hela musikbranschen ner och alla stora planer går upp i rök.

Det är januari 2020. Tavastiaklubben i Helsingfors är fullpackad och stämningen elektrisk. I det nedklottrade, legendariska bakrummet väntar Alexandra Lehti nervöst på att få stiga upp på scenen och visa upp vilken artist hon blivit under sina år i Berlin.

På backdroppen lyser hennes artistnamn: Lxandra.

2019 vinner hon Music Moves Europe-priset som ges åt framtidslöften inom musik och redan 2018 är hon förband till superstjärnan Dua Lipa i Dublin.

Hon har skrivit musik i Berlin som väckt uppmärksamhet, inledningsvis på nätet, och nu har folk från hennes tyska skivbolag rest till Helsingfors för att se henne uppträda på klubben hon själv festat på många gånger.

Framtiden ser ljus ut för Lxandra, men nyheterna om ett virus i Kina har börjat sprida sig men just där och då är det bara glädje och gemenskap i luften.

Jag är på Tavastia för att göra det första avsnittet i min nya serie Musikdokumentär.

Lxandra på Tavastia, backstage.
Bildtext Det har tagit år av hårt arbete för Lxandra att ta sig till Tavastia 2020.
Bild: Sebastian Bergholm / Yle

Lxandra gör en poetisk och stark spelning som jag tänker på flera gånger under den fasen av pandemin när allting släckts ner.

Det går över tre år innan vi träffas igen och samtalar om vad som egentligen hände.

Via den här länken hör du hur det lät på Tavastia 2020 och hur Lxandra byggt upp sin karriär efter pandemin.

Kollapsen skulle ha kommit?

Innan jag gör intervjun 2023 hemma hos Lxandra har hon deltagit i UMK med låten Something to Lose och jag känner att hon i balladen hittat ett uttryck där hennes fantasifullhet och vilja att förmedla känsla verkligen kommer till sin rätt.

Också på debutalbumet Careful What I Dream Of stakar hon ut sin estetik. Texterna är starka och hon skriver om hur lätt man kan gå vilse i sina drömmar men också om ett toxiskt förhållande som hon lyckats ta sig ur.

Hur skulle karriären ha blivit om hon skulle ha kunnat genomföra alla planer hon hade för 2020?

Kvinna på scen, spelar synth.
Bildtext Efterlängtad Tavastiadebut.
Bild: Sebastian Bergholm / Yle

Det är svårt att säga men i min intervju gissar hon på att någon form av kollaps förmodligen skulle ha kommit. Arbetstakten hade varit så hård och förväntningarna på henne växte större och större.

I dag skriver hon musik i Berlin och Los Angeles och har precis fått in en låt i tv-serien Grey's Anatomy, men alla uppförsbackar har också hjälpt henne att veta hur hon skall göra för att inte gå vilse i en musikindustri som gärna försöker forma om unga kvinnor.

Lxandra sjunger omringade av dansare, bakgrunden är orange.
Bildtext 2023 deltar Lxandra i UMK.
Bild: Nelli Kenttä

Lyssna på Musikdokumentär och hör om de insikter som hjälpt Lxandra att bli den artist hon önskar vara och hur det lät på den där spelningen på Tavastia, precis innan hela världen förändrades.

Lxandra - vägen från Tavastia till att spelas i Grey´s Anatomy

44:58

Mer om ämnet på Yle Arenan