Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kirsten Neuschäfer vann ensamseglartävlingen Golden Globe Race

Tapio Lehtinen och Kirsten Neuschäfer håller i var sitt glas ombord en segelbåt.
Bildtext Kirsten Neuschäfer räddade Tapio Lehtinen i Indiska Oceanen i november, och bjöd honom på en grogg ombord sin båt Minehaha.
Bild: Kirsten Neuschäfer/Golden Globe Race

Sydafrikanska Kirsten Neuschäfer, 39, gick i natt i mål i ensamseglartävlingen Golden Globe Race med sin båt Minnehaha.

Kirsten Neuschäfer korsade mållinjen i franska Les Sables d'Olonne sent på torsdagskvällen.

Neuschäfer blev känd för en finsk publik då hon i november räddade sin finländska medtävlare Tapio Lehtinen i södra Indiska oceanen. Lehtinens båt Asteria sjönk plötsligt och skepparen fick gå i livflotten. Ett knappt dygn senare kunde Neuschäfer plocka upp Lehtinen och strax därefter förde hon honom vidare till ett lastfartyg.

Neuschäfer fick räkna 23 timmar till godo på sin sluttid, men i slutändan behövdes den alltså inte.

Starten gick den 4 september 2022 och Neuschäfer seglade alltså runt jorden enligt den gamla klipperrutten på drygt sju och en halv månad. Rutten gick alltså från Biscayabukten runt Godahoppsudden och Kap Horn tillbaka till Frankrike.

Endast en båt kom i mål före Neuschäfer – Simon Curwen som kom i mål ett halvt dygn tidigare. Curwen var dock tvungen att uppsöka hamn i Chile och har därför inte genomfört seglingen non-stop.

Golden Globe Race är en segeltävling jorden runt i Sir Francis Chichesters anda. Chichester var den första människan att segla ensam non-stop runt jorden, på nio månader och en dag 1966-67. I Golden Globe Race får båten vara tillverkad senast 1968 och navigationsutrustningen och de tekniska hjälpmedlen ska också vara på 1968 års tekniska nivå - men modern säkerhetsutrustning i form av till exempel nödsändare används.