Jon Sallinen blev världsstjärna i farligaste och svåraste freestylegrenen
Finlandssvensken Jon Sallinen slog igenom på allvar i vinter. Medaljören i VM och X Games nådde världseliten i en gren där finländare och nordbor lyser med sin frånvaro.
Skulle OS gå av stapeln nästa vecka skulle Jon Sallinen åka dit som en av de allra hetaste medaljfavoriterna.
Den Vandabördiga freestyleåkaren är en sällsynt europé i en gren som domineras av nordamerikaner.
Under sin genombrottssäsong slutade han på fjärde plats i världscupen – som enda europeiska halfpipeåkare bland de 18 bästa.
I Finland är jag den enda som åker halfpipe på världscupnivå. Det finns många slopestyle- och big air-åkare i Finland, Norden och världen, men halfpipe har blivit minst i freestylekategorin.
Jon Sallinen
Finland saknar halfpipes av internationella mått. Enligt Jon Sallinen beror det på flera olika saker, berättar han i Sportlivs minidokumentär om Finlands nya freestylestjärna.
För det första finns få utövare i Finland som vill eller klarar av att åka i en så kallad superpipe med sju meter höga kanter.
För det andra är det dyrt och svårt att bygga en bra halfpipe. I världscupen, där största delen av deltävlingarna är i USA, byggs alla halfpipes av samma specialist. Pistmaskinen kräver specialutrustning som inte är billig.
För det tredje är det enligt Sallinen både svårare och farligare att åka halfpipe än slopestyle eller big air.
Man måste kunna åka skidor på riktigt för att åka halfpipe. När du hoppar upp från kanten är marginalen liten. Du kan hamna på taket av halfpipen eller ner på bottnen.
Jon Sallinen
Efter sitt andra gymnasieår lämnade Sallinen Finland för att kunna träna freestyle i bättre förhållanden, och blev utbytesstuderande nära X Games-backarna i Aspen, Colorado.
Han var duktig på slopestyle och big air, men märkte i USA att åkarna där var betydligt bättre än han själv på halfpipe. Han antog utmaningen och på två år lyckades han förvandla svagheten till en styrka.
När jag kom till USA var jag en så bra halfpipeåkare som man kunde bli i Finland. Efter två år där var jag lika bra som de andra i min ålder.
Jon Sallinen
Efter gymnasietiden har 22-åringen fortsatt vistas mycket i USA i och med de bättre träningsförhållandena.
Han hade dessutom tidigare en amerikansk tränare, som för ett år sedan byttes mot nyzeeländaren Peter Legnavsky. Efter det har resultaten nått en helt ny nivå.
– Föregående säsonger har jag försökt prova på nya trick och komma ikapp alla som är bättre än jag. Den senaste säsongen kändes allting lättare, berättar Sallinen för Sportlivs team innan filmningarna flyttar från skidbacken i Hyvinge till skateparken i Helsingfors.
– Jag insåg att jag kan åka lika bra som de andra toppnamnen.
I januari tog Sallinen sin första seger i världscupen, och senare samma månad slutade han trea i X Games framför ögonen på sina tidigare skolkompisar.
X Games är en jättestor tävling för mig, och Aspen är nästan mitt andra hem. Att få en medalj där var jättestort.
Jon Sallinen
Nästan lika stort var att vinna silver i VM i Bakuariani i Georgien i mars.
I Sallinens värld är OS de viktigaste tävlingarna i freestyle. Sedan kommer X Games medan VM har lägst status bland mästerskapen.
X Games är så stort i USA och inom sporten. Det är jättemånga som tittar på vår sport bara när det är X Games, och känner inte till några andra tävlingar.
Jon Sallinen
Många beskriver Sallinen som en naturbegåvning. Själv tackar han sina gener för att han haft så enkelt att lära sig nya grenar och trick.
Hans kusiner Tomi och Jere Sallinen är kända ishockeyspelare – Jere bland annat tvåfaldig världsmästare.
Hans mamma Lotti Kajander-Sallinen vann i sin tur FM-guld i handboll och spelade i landslaget.
Ifall du vill bli en duktig halfpipeåkare gäller det enligt Sallinen att behärska användningen av skidans kanter och vara bra på att åka skidor i en vanlig backe.
Själv har han tidigare tävlat i alpint, skicross och puckelpist.
Dessutom har han hoppat mycket i trampolin och hållit på med simhopp och skateboardåkning, vilket utvecklat balanssinnet.
Förr började man alltid via alpint och gick i skidskola. Nuförtiden kastas barnen för det mesta bara till backen där de sedan lär sig rejla och hoppa, men de lär sig inte hur man åker skidor på riktigt i en backe.
Jon Sallinen
Video: Henrik Leppälä & Mikael Oivo
Foto & Layout: Mikael Oivo
Redaktör: Mikael Oivo